Slovenački premijer Marjan Šarec prihvatio ostavku ministra za zaštitu okoline 1Foto: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Slovenački premijer Marjan Šarec prihvatio je danas ostavku koju mu je ponudio ministar za zaštitu okoline Jure Leben zbog, kako je naveo, medijskih napada, što je treća ministarska smena u njegovoj vladi od početka mandata pre pet i po meseci.

U izjavi posle susreta s ministrom koji do imenovanja novog ostaje na dužnosti, Šarec je rekao da je tu odluku doneo „teška srca“ jer je s Lebenom odlično sarađivao, da je on bio najbolji ministar za tu oblast u poslednjih 15 godina, „vrlo operativan i dinamičan“, i da je mnoge stvari na području zaštite okoline „pomakao s mrtve tačke“, prenela je Hina.

Leben je član Stranke modernog centra koju vodi bivši premijer Miro Cerar, ali Šarec je rekao da ga nije doživljavao kao stranačkog čoveka, nego kao vrsnog stručnjaka i operativca.

Navodi i da je teško doneo odluku o prihvatanju njegove ostavke kojom Leben želi da „skine teret“ s vlade jer ga je obavestio da u uslovima u kojima je se svakodnevno napadan u medijima, ne može mirno da radi.

Lebenova pozicija u javnosti je došla u pitanje pošto je nedavno Slovenačka televizija objavila elektronsku prepisku iz prve polovine prošle godine, u vezi sa naručivanjem makete pruge Koper – Divača, strateškog plana bivše Cerarove vlade.

Leben je u to vreme kao državni sekretar u ministarstvu saobraćaja i infrastrukture koordinirao pripremu celog projekta, a navodno je odgovoran i za naručivanje makete pruge kako bi se ona bolje prezentovala javnosti.

Maketa je, otkriva prepiska, unapred dogovorena preko jedne posredničke agencije i trebalo je da bude plaćena 130.000 evra, ali nikad nije korišćena, a iznose se i sumnje da se tim kanalom finansirala stranačka predizborna kampanja pred prošlogodišnje parlamentarne izbore.

Pre popodnevne izjave premijera Šareca, javnosti se obratio i Cerar kazavši da mu je vrlo teško zbog Lebenove odluke o odlasku s dužnosti, ali da je ceni i poštuje jer on tako čini žrtvu kako bi skinuo teret afere sa sadašnje vlade iako se sve događalo u mandatu prošle vlade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari