Slučaj protiv Palme u predistražnoj fazi 1Foto: FoNet/Aleksandar Levajković

Bilo bi neprofesionalno da u ovoj fazi postupka govorim bilo šta javno – kaže za Danas Majda Rakić, tužiteljka Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu, koja je preuzela nadležnost u slučaju optužbi protiv Dragana Markovića Palme, predsednika Skupštine opštine Jagodina, za pedofiliju i prostituciju.

Majda Rakić je argumentacijom da bi to bilo neprofesionalno, odbila da odgovori na naša pitanja o tome kakve je poteze preduzela nakon prebacivanja slučaja u njenu nadležnost, iz tužilaštva u Jagodini u Kraljevo, kao i da li poput značajnog dela stručne javnosti smatra, odnosno planira da odredi pritvor za Dragana Markovića Palmu kako ne bi uticao na svedoke.

Ponavljajući da je ceo slučaj još u predistražnoj i istražnoj fazi i da nema još zvaničnih podataka kao ni odluke o tome da li će proces uopšte biti javan, Majda Rakić je jedino odgovorila na pitanje da je prebacivanje slučaja iz tužilaštva u Jagodini u Više javno tužilaštvo u Kraljevu urađeno striktno u skladu sa zakonom.

Podsetimo, prema članu 32 Zakona o javnom tužilaštvu, „ako javno tužilaštvo ne može da vrši nadležnost, republički javni tužilac može preneti njegovu nadležnost na drugo javno tužilaštvo istog ili višeg stepena“.

To se u slučaju optužbi na račun Dragana Markovića Palme za pedofiliju i prostituciju i dogodilo, tri dana nakon što je predsednik Skupštine opštine Jagodina samoinicijativno otišao u tužilaštvo u Jagodini da da izjavu, a tamošnji viši javni tužilac, Radoslav Vučković, posle toga javno potvrdio da je pokrenuo postupak, bez zadržavanja Markovića u pritvoru (kako ne bi uticao na svedoke).

Radoslav Vučković je tada za naš list rekao da nema osnova da traži izuzeće iz ovog slučaja, već da njegovo izuzeće i prebacivanje postupka može jedino da traži njemu nadređeni tužilac.

Slučaj protiv Palme u predistražnoj fazi 2

Nekoliko dana potom, uz pritisak javnosti argumentima da tužilac Vučković ne može da vodi nepristrasan postupak, imajući u vidu funkciju, moć i pritiske koje može da izvrši Dragan Marković Palma, Apelaciono javno tužilaštvo u Kragujevcu odlučilo je da za postupanje u predmetu povodom navoda Marinike Tepić protiv Dragana Markovića Palme ovlasti Više javno tužilaštvo u Kraljevu, odnosno tužiteljku Majdu Rakić, a na predlog za supstituciju nadležnosti koji je podnelo tužilaštvo u Jagodini.

Kada je Zagorka Dolovac izabrana za republičkog javnog tužioca, 2009. tužiteljka Majda Rakić je izabrana za zamenicu javnog tužioca u Osnovnom javnom tužilaštvu u Kraljevu. Majda Rakić je izborni član Državnog veća tužilaca.

Dragan Alempijević, advokat Dragana Markovića Palme i zastupnik 393 žene zaposlene u javnom sektoru u Jagodini koje su tužile potpredsednicu Stranke slobode i pravde, zbog navoda o seksualnoj ucenjenosti prilikom zapošljavanja, kaže za Danas da u slučaju optužbi za pedofiliju i prostituciju predsednika Skupštine opštine Jagodina, nema ni okrivljenog, ni krivičnog dela.

– U ovom trenutku, najbitnije je da postupak uđe u institucije države, u tužilaštvo i sud, a da se istraga ne vodi preko konferencija za novinare političkih stranaka – kaže za Danas Dragan Alempijević. Alempijević navodi da je u ovom slučaju mnogo nepoznanica.

– Mi još uvek nemamo ni krivično delo, ni oštećene, vreme izvršenja dela, pa samim tim ni okrivljenog. Očekujemo da tužilaštvo i policija prikupi određene informacije pa ćemo se izjasniti o tome – kaže Markovićev advokat.

Podsetimo, Dragana Alempijevića, dojučerašnjeg predsednika Odbora Demokratske stranke u Jagodini, predsednik DS Zoran Lutovac razrešio je te stranačke funkcije nakon saznanja da ga je angažovao Dragan Marković.

Kako je Lutovac za naš list tom prilikom rekao, „advokat može da zastupa bilo koga, ali svaki stranački funkcioner je u obavezi da u javnosti nastupa u skladu sa politikom i stavovima stranke“.

„Alempijević zbog toga ne može istovremeno biti funkcioner DS i pravni zastupnik žena iz Jagodine u tužbi koja je svojevrsna zloupotreba žrtava u procesu sa više nego očiglednom političkom pozadinom“, rekao je Zoran Lutovac.

S obzirom na to da smo pre kontaktiranja Lutovca razgovarali sa Alempijevićem, koji pritom nije znao da je razrešen stranačke funkcije, predsednik DS nam je rekao da će predsedniku GO DS u Jagodini odluka o razrešenju biti dostavljena „u predviđenom roku“. Prema Lutovčevim rečima, odluka o razrešenju doneta je u četvrtak uveče (22. aprila).

Dragan Alempijević kaže za Danas da i dalje očekuje da vidi odluku predsednika DS, Zorana Lutovca, na osnovu koje je smenjen sa mesta predsednika GO DS Jagodine.

– Tek kada dobijem tu odluku, izjasniću se o njoj. U DS sam čak 26 godina – rekao je juče Alempijević za Danas.

Podsetimo, u ponedeljak je Marinika Tepić dala iskaz u jagodinskoj policiji, i kako je prenela medijima, zatražila zaštitu identiteta za svedoke i žrtve, dok je Dragan Marković Palma prošle sedmice prvi otišao u tužilaštvo, i kako je preneo medijima, tražio da se navodi ispitaju i Tepićeva „uhapsi“.

Vučić: Niko neće da štiti Palmu ako je počinio bilo šta

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je juče da „niko neće da štiti“ Dragana Markovića Palmu ako je „počinio bilo šta“ od onoga za šta ga okrivljuje potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić, prenosi Beta. Vučić je, odgovarajući na pitanja novinara prilikom početka izgradnje kovid bolnice u Novom Sadu, rekao da ga je „sramota da odgovara“ na ta pitanja jer je Tepić „pričala u javnosti da ima dokaze“ a onda je u tužilaštvu kazala da neće da ih predoči. „Niko neće da štiti Markovića ako je bilo šta počinio. Niko nikoga neće da štiti. Sve te priče su odvratne. Pustite institucije da rade svoj posao, pustite tužilaštvo i sudove da rade svoj posao“, rekao je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari