Služi li sport za "potkusurivanje" 1

Raspodela sredstava u oblasti sporta i štrajk glađu trenera OK „Bambi volej“ Adisa Micanovića bio je jedini predlog za dopunu dnevnog reda većine odbornika opozicije (SDP, Dveri) za šesnaestu sednicu Skupštine opštine.

Ipak, ovako formulisana tačka opozicije nije usvojena, ali jeste predlog Opštinskog veća da se na sednici razmatra Informacija o raspodeli sredstava za oblast sporta u 2018. godini. Iako je dnevni red drugog ovogodišnjeg zasedanja Skupštine opštine imao osamnaest tačaka, sve je bilo u znaku ove, na koju se čekalo ceo dan. U informaciji koja je tokom sednice dostavljena, predočeno je da je Odlukom o budžetu za 2018. godinu planirano da se 25 miliona dinara opredeli za potrebe sporta. Prvi sportski dinar, odnosno 150.000 dinara, kako je naglašeno, dodeljen je OK „Bambi volej“ za poseban program kvalifikacija za prvu ligu.

Komisija za ocenu godišnjih programa iz oblasti sporta primila je od novembra, kada je počela rad, 32 aplicirana programa. Do sada predsednik opštine doneo je pojedinačna rešenja i potpisao ugovore sa osam sportskih organizacija. Do zastoja u realizaciji programa sa ostalim sportskim organizacijama, kako je navedeno, došlo je zbog odbijanja OK „Bambi volej“ da potpiše zapisnik o pokretanju pregovora. Svi odbornici koji su učestvovali u raspravi pozvali su Adisa Micanovića da prekine štrajk glađu i ne dovodi svoj život u opasnost. Ono u čemu su se složili svi koji su učestvovali u raspravi je da je preveliki broj sportskih klubova, da mnogi bez ikakvih rezultata apliciraju za budžetski dinar i da bi trebalo doneti pravilnike prema kojima će ova opština finansirati samo one klubove koji imaju sve kategorije sportista i koji imaju realne šanse da ostvare plasmane u određeni rang takmičenja. Ono u čemu se nisu složili odbornici koji su učestvovali u raspravi je pogled na uzroke koji su doveli do štrajka glađu trenera odbojkašica kluba „Bambi volej“ Adisa Micanovića, koji je trajao duže od dve sedmice.

Opozicija je postavila pitanje – kako to da je ovaj klub za 2017. godinu iz budžeta dobio milion dinara, a za ovu godinu 50.000 dinara, što već samo po sebi ukazuje da „nešto nije u redu“ . Prema mišljenju opozicije, to se dogodilo jer se Micanović „usudio da prijavi malverzacije i nezakonite radnje“. Traženo je od kluba da vrati 170.000 dinara kao sredstva koja nisu namenski potrošena, a to je upravo suma koju je „morao“ uplatiti firmi za sportski marketing, koja je u javnosti postala poznata kao „tetkina firma“. Odbornici skupštinske većine imali su nešto drugačiji prikaz „slučaja“ koji je nastao i koji je stigao i do Narodne skupštine Srbije, te da, kako je kazano i poreska uprava kontroliše poslovanje pomenute firme. Aleksandar Drašković (SNS) je sve nazvao „politički motivisanom ujdurmom“. Izneo je niz činjenica kojima je želeo da predstavi „nesportsko“ ponašanje Micanovića na odbojkaškom takmičenju. Samir Tandir (Stranka pravde i pomirenja) je, veli, naučio da se kroz politiku „suočavamo sa raznim situacijama“.

– Neki smatraju da je dovoljno reći – Samir Tandir me reketira i da ja treba da ispunjavam zahteve“, kazao je Tandir i spomenuo da je reč o firmi „Global plus“ ali isto tako da je sredstva pomenuti klub dobio u januaru 2017. godine. „Ako je reketiran, zašto nije prijavio sve to pre godinu dana?“, upitao je Tandir, koji smatra da su Macanovića „prijatelji posavetovali, da je dobio da besplatno koristi salu u nekim školama za treninge, da izlazi u medije“. Tandir smatra da će sve o ovome reći nadležni organi kojima je prijavio Micanovića za klevetu.

Veselin Zindović (SNS) je istakao da se sa Micanovićem pregovaralo od prvog dana, da je lično predsednik opštine pokušao da nađe kompromis i nudio rešenje da iz sredstava kojima raspolaže, opredeli klubu 500.000 dinara i otpiše dugove, ali da Micanović traži milion i po dinara i ne pristaje na drugačiji dogovor. Zindović je pred javnost izneo i „zdravstveni karton“ Micanovića, što je izazvalo nove polemike, odnosno opozicija je pitala: ko to daje poverljive podatke o pacijentima? Elma Bukvić (DPS) smatra da je Micanović „meta za potkusurivanje“, te da je građanima jasno da je štrajk „politički iskonstruisan“, jer je broj građana u“šetnji podrške“ pokazao koliki autoritet imaju pojedine opozicione partije.

Član Opštinskog veća Zulkefil Sadović je istakao da je, čim je ovakva tema došla na sednicu Skupštine opštine, jasno da je sve ispolitizovano i da Micanoviću mora biti jasno da svi koji ga ubeđuju da ne odustaje od zahteva i štrajka glađu odlaze kućama, a da on ostaje sam. Sadović je kazao da se kriminalne radnje ne dokazuju na takav način, te da predstavnici izvršne vlasti nemaju mehanizam da utiču na rad tužilaštva ili sudstva.

Stana Marković, predsednica Skupštine opštine je kazala da svako jutro ubeđuje Micanovića da odustane od štrajka, a smatra i da ima razloga za sumnju da mnogi upravni odbori u sportskim klubovima postoje samo formalno, da se ne sastaju i nemaju nikakav uticaj na rad sa decom i mladima. Nebojša Žunić, član Opštinskog veća koji je zadužen za sport je upoznao javnost da je Opštinski pravobranilac uputio opomenu pred tužbu OK „Bambi volej“ da vrati neutrošena sredstva. Micanović je tražio da se rok za vraćanje tih sredstava produži do kraja ove godine. Istakao je da u javnosti postoji fama o uspehu ovog kluba, a on je pretposlednji rang takmičenja. Takođe smatra da je neprimereno da deca štrajkuju i zahtevaju da prisustvuju sednici Skupštine opštine. Žunić je naglasio da je svako obraćanje javnosti tokom prethodnih dana počinjao apelom Micanoviću da prekine štrajk glađu.

Micanović prekinuo štrajk glađu

Trener OK „Bambi volej“ u utorak, 29. maja je prekinuo štrajk glađu jer je njegovo zdravstveno stanje bilo ozbiljno ugroženo. Kako nam je rekao, štrajk glađu prekida, ali ne i protest, te će nastaviti da sedi ispred ulaza u zgradu Opštinske uprave svakog dana od ujutro do kasno popodne dok se njegovi zahtevi ne reše.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari