Smajlović: Posle šest godina ova vlast poseduje Srbiju 1Foto: FoNet / Pres centar Beograd

Posle šest godina, ova vlast sada „poseduje“ Srbiju i sada više ne mogu da kažu da je zemlju razbio neko drugi, već su za ono što ne valja u Srbiji oni krivi, rekla je novinarka Ljiljana Smajlović gostujući na televiziji N1.

 Ona je ocenila da jeste došlo do promene politike SAD prema Kosovu, ali da to ne znači da Kosovo nije više američko čedo.

Posle šest godina na vlasti, to je jako dugo, oni sada, kako kažu Amerikanci, poseduju Srbiju i ne mogu da kažu da ju je razbio neko drugi, rekla je Smajlović.

„Oni su sada krivi za ono što ne valja u Srbiji, nema nikakve dileme“, kazala je.

Upitana koliko se razlikuje SNS čije je predsednik bio Tomislav Nikolić od onog koji danas vodi Aleksandar Vučić, ona je rekla da nije sigurna koliko se ta stranka promenila od svog početka do danas.

„Počelo je 2008. kad je Nikolić rekao – hoćemo u Evropu. U mnogome su u pravu opozicionari koji kažu Vučiću – ti si ukrao našu politiku. On jeste ukrao njihovu politiku, ali to otvara i njihove slabe tačke“, rekla je Smajlović i dodala da veruje da bi opozicija, da je na vlasti, vodila istu njegovu politiku, i kad je Evropa u pitanju, svet, možda čak i Kosovo.

Smajlović je ocenila i da je loše je što nema opozicije.

„I kad naši novinari deluju kao opozicija, misliš se – ajde bar neko da je jak. Opasno je za Vučića da nema opozicije. On se bori svim sredstvima protiv opozicije, obožava da novinare zove opozicionim i da govori da su na strani njegovih protivnika, ali mislim da i on zna makar delom svoje svesti da je dobro za njega da makar neko diže glas protiv njega“, kazala je.

Sad svi samo hejtuju Vučića i to im je platforma, a mogli bi da dobiju glasove ako bi se borili za građane koji nisu ostrašćeni, ne glasaju po partijskoj disciplini, kada bi im pokazali da su bolji i da će dan kada bude smenjen Vučić „Srbija biti pristojnija“.

„A to da crnac siluje premijerku, to pišanje po grobovima… to nigde nije bilo. Oni moraju da se klone tih ljudi koji pričaju takve stvari“, zaključila je.

Američki zahtev za ukidanje UNMIK-a uopšte nije bezazlen, ali sva draž rezolucije 1244 jeste u tome što ne može biti ukinuta, dok se ne donese drugu rezoluciju uz saglasnost drugih članica.

Ipak, kako je rekla, SAD mogu da je obesmisle.

„Ne mogu Amerikanci da povuku misiju, ne mogu da zamene rezoluciju, ali mogu potpuno da je obesmisle. Mogu da nam tu dosta zagorčaju život, da to bude potpuno obesmišljeno, da vredi koliko i mastilo na hartiji“, kazala je navodeći kao primer uskraćivanje finansisija za UN.

Smajlović je ocenila da jeste došlo do promene politike SAD prema Kosovu.

„Ne razumem kako i kad su Amerikanci promenili mišljenje, ali je činjenica da se to desilo. Pitam se da li američki ambasador ovde zna kako je došlo do promene politike, ne znam ni da li on zna šta se događa. Ali to ne znači da su Srbi američki favoriti, a Albanci nisu. Kosovo jeste njihovo čedo, ne može ni pod Trampom da se pravi takav zaokret, nikad se kurs ne koriguje toliko. Ne znam kako je do toga došlo i jedva čekam da to okrijemo jednog dana“, navela je.

Stanje u medijima ne menja se na bolje, polarizacija je sve dublja, pojačalo se ono što je bilo i pre.

Novinari treba da se bune zbog stanja u medijima, ali kada se obraćaju za pomoć Zapada treba i da razumeju u kakvom svetu živimo.

„Iste probleme imamo kao i u svetu. Polarizacija je dublja, ali je važno da možete da kupite novine i da gledate i RTS i N1 i da steknete uvid u čitav sprektar političkih mišljenja“, rekla je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari