Smena otvara put ka bezakonju na Dunavu 1Foto: Radovan Balać

Predsednik Gradskog odbora Narodne stranke Borislav Novaković pokazao je dva dokumenta koja, kako je rekao, svedoče o tome zašto je u četvrtak smenjen direktor JVP „Vode Vojvodine” Slavko Vrndžić i postavljen funkioner SNS Srđan Kružević, kako bi omogućio ishodovanje dozvola za sporni projekat „Novi Sad na vodi”.

U prvom dokumentu, koji je Novaković dobio od šaptača iz gradske uprave, navodi se da „Vode Vojvodine” podvlače da je isključiva namena priobalja Dunava turizam i rekreacija, te da je ne prihvatljivo pomeranje nasipa prve linije odbrane za 500 metara u korito reke, kako je predviđeno spornim projektom.

Takođe, pomenuto preduzeće, upozorava urbaniste da je projekat pristupnih saobraćajnica za novi most preko Dunava u suprotnosti sa važećim Gup-om Novog Sada do 2021. godine.

Novaković je ponovio da je svrha projekta „Novi Sad na vodi” da se obezbedi 165 hektara građevinskog zemljišta, kojim će grad slobodno raspolagati i već planira izgradnju stambeno-poslovnih kompleksa do visine 20 spratova.

Kako su stručnjaci „Voda Vojvodine” bili izričito protiv pomernja nasipa u Dunav, za novi most je, ukazuje Novaković, smišljen kružni tok ka Ribarskom ostrvu u okviru pristupnih saobraćajnica. To bi bilo opravdanje da se nasip pomeri u korito reke i omogući realizacija projekta „Novi Sad na vodi“.

Taj dokument je Vrndžić potpisao 2. novembra, a samo nekoliko dana kasnije smenila ga je Pokrajinska vlada, kako bi se to preduzeće milom ili silom prinudilo da da saglasnost na sporni projekat. Novaković je upozorio gradske vlasti da ne krše zakon i najavio da će organizovati proteste kako bi se sprečilo bezakonje na dunavskom
priobalju.

„Stvarnom gradonačelniku Novog Sada Andreju Vučiću, formalnom gradonačelniku Milošu Vučeviću i vlasniku „Galens” kompanije Nebojši Petriću, koji je najzainteresovaniji za taj projekat poručujem da ću pozvati Novosađane da fizički branimo obalu Dunava. Ona pripada svim građanima, a ne urbanističkoj mafiji. Učinićemo sve da Brodogradilište, Ribarac, Šodroš i Kamenička ada služe za sport, rekereaciju i turizam, a na za stanogradnju”, poručio je Novaković na konferenciji za novinare ispred Gradske kuće na Trgu slobode.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari