SNS predlaže po jedno mesto za SPO i Kariće 1Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Srpska napredna stranka nije spremna da na svoju listu za parlamentarne izbore stavi veliki broj predstavnika manjih koalicionih stranaka, kao što je bilo učinjeno prethodnog puta, saznaje Danas nezvanično.

 Kako ukazuju naši izvori, pitanje je da li će se pojedine partije uopšte naći na toj listi, uključujući Srpski pokret obnove i Srpsku narodnu stranku, koju predvodi ministar Nenad Popović.

„Ukoliko SPO bude uvršten na listu naprednjaka, imaće samo jednog kandidata za poslanika, umesto dosadašnjih troje poslanika, Pokret snaga Srbije, koji predvode Karići, umesto dva mandata imaće jedan, a stranka Nenada Popovića verovatno ni neće biti deo predizborne koalicije oko naprednjaka. Procenjeno je da SPO nakon raskola i odlaska pojedinih članova u Pokret obnove kraljevine Srbije ne vredi kao nekada, kao i da Karići ne doprinose značajnije rejtingu SNS-a, dok Srpska narodna stranka više odnosi nego doprinosi popularnosti naprednjaka. S druge strane, Marjan Rističević, predstavnik Narodne seljačke stranke, ponovo će biti kandidat za poslanika, a Partiji ujedinjenih penzionera Srbije nudi se manji broj mesta nego dosad, dok bi Pokret socijalista, čiji lider je ministar Aleksandar Vulin, dobio tri kandidata za poslanike, koliko je imao i u odlazećem sazivu parlamenta, a moguće i više“, preciziraju izvori Danasa.

Što se tiče ponude Socijaldemokratskoj partiji Srbije, koju predvodi ministar Rasim LJajić, navodi se da „ta stranka ima mogućnost da ostane na listi naprednjaka, uz manji broj poslanika nego dosad, ili da nastupa samostalno, uz pojedine sindikate, ali je verovatniji scenario po kojem će se ponovo naći na listi SNS“.

Kako nezvanično saznajemo, „većinsko raspoloženje“ u SNS-u jeste da ne treba ići u predizbornu koaliciju sa Socijalističkom partijom Srbije, čiji lider je ministar Ivica Dačić.

„Istraživanja pokazuju da je povoljnija opcija da SNS i SPS eventualno udruže snage posle izbora, a i veći broj prijavljenih izbornih listi znači i veći privid političkog pluralizma“, preciziraju sagovornici Danasa.

Izraženi animoziteti

Prema ranijim saznanjima Danasa, očekuje se da najveći deo kampanje naprednjaka „nosi“ lider stranke i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, dok će funkcionerima SNS poput zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića biti savetovano da „ostanu u drugom planu“, jer „nisu popularni među građanima“. Kao jedan od problema SNS-a, ističe se i „nedovoljna koordinacija na lokalnom nivou i izraženi međusobni animoziteti“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari