Socijalisti na putu utapanja u SNS, bundžije namirene 1Foto: STARSPORT

Socijalisti priznaju hegemoniju naprednjaka i na putu su da im se stranka utopi u SNS, jer osim odlaska u opoziciju, što je u ovom trenutku nemoguće, nema načina da se tome suprotstave, tako se nezvanično na političkog sceni komentariše trenutni odnos koalicionih partnera SNS i SPS.

Prema rečima naših sagovornika bliskih SPS, takvo stanje stvari ne može biti jasnije posle poruke lidera SPS Ivice Dačića da bi na izborima 2022. SPS i SNS trebalo da nastupe udruženo.

Time je, kako nam je objašnjeno, Dačić priznao nadmoć SNS nad njegovom strankom i svoj nemoć da se tom odupre.

On je, kako kažu naši sagovornici, svestan da je potreban naprednjacima za predsedničke izbore i pristaje na mrvice kolača vlasti pokušavajući da balansira i održi mir u partiji.

Prema rečima naših sagovornika upoznatih sa stanjem u SPS, razmatranje odlaska u opoziciju, što bi bio jak udar na SNS iako im socijalistii ni za šta nisu trenutno potrebni, mogao bi da izazove otvaranje raznih fioka u kojima su zaboravljene afere.

Kako nam je rečeno, ona struja među socijalistima koja bi eventualno mogla da napravi korak ka pobuni u stranci je namirena.

Namirena je  funkcijom prvog potpredsednika vlade i resorom prosvete, što će ubuduće biti potpredsednik socijalista Branko Ružić, koji je u prošloj vladi vodio resor državne uprave i lokalne samouprave.

O Ružiću se odavno javno govori kao nekom ko dobro poznaje stranku budući da je bio prvi čovek stranačkog Izvršnog odbora, i da bi kao takav mogao da pomrsi konce Dačiću.

Naši sagovornici ukazuju na to da je SPS kao stranka skrajnut iz vlade, ali da je Ružić znatno napredovao jer mu se na upravljanje daje znatno važniji i veći resor od onog koji je vodio pre.

To bi, prema oceni naših izvora, trebalo da smiri nezadovoljne.

Uz funkcije koje će obavljati Ružić u vladi će kao ministar bez portfelja biti još jedan potpredsednik SPS Novica Tončev.

A prema pisanju medija odlazeći ministar energetike i potpredsednik SPS Aleksandar Antić najverovatnije će biti novi direktor Koridora Srbije, a njegova stranačka koleginica Slavica Đukić Dejanović seli se u Skupštinu Srbije kao specijalna savetnica Ivice Dačića, koji je nedavno određen za predsednika Narodne skupštine.

Njeno postavljenje je iznenađenje za naše sagovornike, jer bi njena logičnija pozicija bila u ministarstvu koje će se baviti demografijom budući da se dosad bavila tim pitanjima u prošloj vladi kao ministarka bez portfelja.

Međutim, kako nam je rečeno i ta odluka ukazuje na to da sastavljač vlade, lider naprednjaka Aleksandar Vučić, iz vlade maksimalno izvlači kadrove SPS.

Socijalisti i njihovi partneri iz Jedinstvene Srbije su dobili i generalnog sekretara parlamenta Veljka Odalovića, koji je član Predsedništva SPS-a, a za potpredsednika parlamenta izabrana Marija Jevđić, potpredsednica JS-a.

Uz to potpredsednik SPS-a Žarko Obradović izabran je za predsednika Odbora za spoljne poslove, a Ljubinko Rakonjac za predsednika Odbora za zaštitu životne sredine.

Lista SPS-JS dobila je i osam zamenika predsednika skupštinskih odbora.

Đorđe Milićević, zamenik šefa poslaničke grupe SPS u Skupštini, naveo je da SPS izražava zadovoljstvo zbog postignutog dogovora s predsednikom Srbije i liderom SNS-a Aleksandrom Vučićem o strateškoj saradnji i partnerstvu u narednom periodu.

„Ponosni smo na rezultate naše saradnje u proteklih osam godina u zaštiti naših nacionalnih i državnih interesa, jačanju spoljnopolitičke pozicije zemlje i ekonomskom prosperitetu i napretku“, istakao je Milićević.

SPS, kako kaže, izražava spremnost da da svoj puni doprinos u realizaciji šest ključnih ciljeva koje je definisao predsednik Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari