Šoltes: EP bi mogao da liberalizuje vizni režim za Kosovo 1Foto: Bojan Cvejić

Izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Igor Šoltes izjavio je da bi Evropski parlament mogao da liberalizuje vizni režim za stanovnike Kosova.

Posle ratifikacije sporazuma o granici između Kosova i Crne Gore, građani Kosova su veoma blizu viznoj liberalizaciji i slobodi kretanja, rekao je Šoltes.

On je naveo da Kosovo očekuje teška borba u borbi protiv organizovanog kriminala.

Od kosovske strane se očekuje da se vidi u kojoj fazi su reforme u cilju borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala. To je jedan od važnih ciljeva za demokratizaciju i stabilizaciju društva, izjavio je Šoltes Radiju Dojče Vele.

Govoreći o dijalogu o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine, Šoltes je rekao da „dve strane imaju različita očekivanja i interese“.

Tu su međunarodna zajednica i Evropska unija sa svojim zahtevima, tu su i pravni sistemi jedne i druge zemlje, koji mogu da predstavljaju određenu prepreku kod tih sporazuma, izjavio je Šoltes.

On je ocenio da je važno da međunarodna zajednica prilikom izrade obavezujućih dogovora prati ustavni sistem zemalja uključenih u dijalog.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari