Šormaz: Protiv NATO većina građana 1Dragan Šormaz (Foto: FoNet/Nenad Đorđević)

Protiv ulaska u NATO je 80 odsto građana Srbije a za članstvo u toj organizaciji nema ni interesovanja ni odluke, poručio je danas delegaciji Pododbora za bezbednosne i odbrambene kapacitete Parlamentarne skupštine NATO šef stalne delegacije Srbije u tom telu Dragan Šormaz.

Protiv ulaska u NATO je 80 odsto građana Srbije a za članstvo u toj organizaciji nema ni interesovanja ni odluke, poručio je danas delegaciji Pododbora za bezbednosne i odbrambene kapacitete Parlamentarne skupštine NATO šef stalne delegacije Srbije u tom telu Dragan Šormaz.

On je, tokom posete delegacije tog pododbora NATO Skupštini Srbije i razgovora sa članovima tri odbora, rekao da nije pitanje da li Srbija treba da postane član NATO, nego je suština da se građanima bolje predstavi dosadašnja saradnja sa Alijansom, koja je na najvišem nivou.

Trebalo bi javnosti to bolje da predstavimo, i NATO i mi u Srbiji, konstatovao je Šormaz.

Prema njegovim rečima, saradnja sa NATO kroz program Partnerstvo za mir dostigla je najviši mogući nivo, a poseta delegacije Pododbora za bezbednosne i odbrambene kapacitete Parlamentarne skupštine NATO dokaz je o dinamičnoj saradnji, smatra om.

Šormaz je dodao da je razgovarano i o mogućnosti da Srbija uskoro bude domaćin prolećnom zasedanju Parlamentarne skupštine NATO.

Predsednik skupštinskog Odbora za spoljne poslove Žarko Obradović je, poredstavljajući rad tog tela, rekao da se u Srbiji retko može naći građanin ili poslanik u parlamentu koji može opravdati NATO bombardovanje 1999. godine.

To bombardovanje je, ukazao je on, izazvalo ogromne patnje naroda, veliki broj žrtzava i razaranja koja su nanela štetu procenjenu na između 40 i 100 milijardi dolara, što je veliki udarac za malu zemlju, podsetio je Obradović.

On je objasnio da zato članstvo u NATO ne dolazi u obzir i Partnerstvo za mir je najviši oblik saradnje.

Zamenik predsednika Odbora za odbranu i unutrašnje poslove Marko Đurišić upoznao je članove delegacije sa činjenicom da je ključni bezbednosni problem Srbije stanje na Kosovu.

Srbija tamo nema svoje bezbednosne snage i ne može dagarantuje sigurnost za građane koji tamo žive. Zato Kfor smatramo ključnim za održavanje mira i bezbednosti i svaki put apelujemo da se broj njegovih pripadnika ne smanjuje, rekao je Đurišić.

On je, odgovarajući na pitanja članova delegacije o interoperabilnosti Vojske Srbije sa NATO, objasnio da je od pristupanja zemlje Partnerstvu za mir održano više od 150 vežbi sa vojskama država članica Alijanse, a interoperabilnost je bila jedan od glavnih ciljeva.

Predsednik Odbnora za evropske integracije Nenad Čanak naveo je da činjenica da je on kao predstavnik opozicije na čelu tog tela govori da je pitanje evrointegracija i članstvo u EU jedno od onih u kojima se vlast i opozicija slažu da je prioritetno.

Radimo sve da proces pridruživanju sa naše strane ide što brže, naglasio je on.

Na pitanje jednog od gostiju šta Srbija čini da spreči „odliv mozgova“, Obradović je odgovorio da je ono što država sada čini – dovodi strane investitore, pravi odgovor na taj problem.

Srbija je postala veoma zanimljivo mesto za investicije, dolaze strane kompanije koje imaju povećanu tražnju za ljudima koji imaju viši nivo obrazovanja, objasnio je Obradović.

Đurišić je, međutim, na to reagovao i rekao da sadašnja Vlada ne radi ništa da spreči „odliv mozgova“.

Osnova mora da bude borba protiv partokratije, nepotizma i korupcije koji, nažalost, prožimaju ovo društvo. Vlada nema odgovor na to, zato mladi i odlaze, istakao je Đurišić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari