Soroš "spona" između Vučića i Rame? 1Sastanak Vučić - Soroš Foto: Fonet/Nenad Đorđević

Pojedini opozicioni mediji u Albaniji optužuju albanskog premijera Edija Ramu da je aktivno uključen u pregovore o budućem sporazumu Beograda i Prištine o rešavanju kosovskog problema, a Rama na takve optužbe još nije odgovorio, „što je veoma čudno za njega“.

To kažu za Danas nezvanično predstavnici diplomatskih krugova iz Tirane. Prema rečima naših sagovornika, ozbiljne sumnje da je i Rama deo pregovaračkog procesa „iza scene“, između ostalog, izazvale su nedavne posete Aleksa Soroša, zamenika predsednika Upravnog odbora Fondacije za otvoreno društvo, Beogradu i Tirani.

„Odranije je poznato da je albanski premijer u izuzetno dobrim odnosima sa DŽordžom Sorošem, predsednikom Fondacije za otvoreno društvo i ocem Aleksa Soroša, a u poslednje vreme česti su i susreti Aleksandra Soroša i srpskog predsednika Aleksandra Vučića, tako da je moguće da se u tim prilikama razgovara i na temu Kosova“, ističu izvori Danasa.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je juče za TV Pink da se traži rešenje za kosovsko pitanje i da je razgraničenje sa Albancima „jedna od ideja, ali drugih ideja i nema“.

– Traži se kompromis. Sada se nalazimo u toj fazi, ali se postavlja pitanje šta je to kompromis. Razgraničenje je jedna od ideja. Ali drugih ideja nema. Baš zato je lavina otpora i u Prištini i u Beogradu…. Tom idejom su nezadovoljne i evropske zemlje, jer se time pokazuje da su one, ipak, prebrzo priznale nezavisnost Kosova i da sada moraju da preispituju svoje odluke… U SAD sada „duvaju novi vetrovi“, otvara se mogućnost da Srbi i Albanci nađu kompromisno rešenje. Nama je cilj međunarodna konferencija i da osim EU svi budu garant onoga što je dogovoreno“, istakao je Dačić.

Podsetimo, o mogućem organizovanju međunarodne konferencije, takozvanog „Rambujea dva“ ili „Dejtona dva“, prvi je pisao naš list pre tri meseca, a Dačićeva izjava da „osim EU svi treba da budu garant onoga što je dogovoreno“, u skladu je sa nedavnim porukama Volfganga Petriča, bivšeg specijalnog izaslanika EU za Kosovo. Petrič je u intervjuu za Danas istakao da bi sporazum Beograda i Prištine trebalo da garantuju Ujedinjene nacije, Evropska unija i OEBS.

Ministar Dačić je kazao i da „oni koji se protive razgraničenju treba da znaju da je celovito Kosovo jedino moguće kao nezavisna država“. „Mi sever KiM nećemo nikada dati, tu dileme nema. Šta možemo još? Nemamo teritorijalnu povezanost da svi krajevi gde žive Srbi ostanu u Srbiji“, rekao je on.

Stručnjaci za geostrateška pitanja nezvanično za Danas komentarišu da u slučaju da „razgraničenje“, odnosno „korekcija granica“, koje zagovaraju Vučić i Tači, podrazumeva da delovi opštine Preševo pripadnu Kosovu – ostaje pitanje „kontrole povezanosti Beograda sa lukom Pirej, odnosno da li će Srbija prepustiti Kosovu da kontroliše delove strateški izuzetno važnog Koridora 10“.

„Istovremeno, postavlja se pitanje da li bi stanovnici opštine Preševa bili spremni da se odreknu koristi od relativno skorog članstva Srbije u EU. Naime, ako Beograd i Priština zaista postignu sporazum do proleća 2019, kako očekuje Zapad, izvesno je da će Srbija postati članica EU 2025. godine, dok je članstvo Kosova u Uniji na veoma dugom štapu“, napominju naši sagovornici.

Vanredna sednica kosovskog parlamenta

Vanredna sednica kosovskog parlamenta na kojoj će se raspravljati o nastavku dijaloga sa Prištinom i najavama kosovskog predsednika Hašima Tačija o „korekciji granica“ biće održana danas (utorak), prenosi Radio KiM na svom portalu. Vanrednu raspravu zatražile su albanske opozicione stranke. Predsednik parlamenta Kadri Veselji rekao je da očekuje dugu debatu o dijalogu. Poslanik Socijaldemokratske partije Dardan Sejdiju očekuje da će se glasati o rezoluciji, kojom će dijalog biti vraćen u parlament, navodeći da opozicione stranke imaju spreman nacrt rezolucije da se Tačiju zabrani da u dijalogu razgovara o promenama granice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari