Špend Ahmeti: Ni Vučić ni Tači nisu iskreni 1Foto: Twitter

U celom ovom procesu niti ima transparentnosti niti iskrenosti.

Ni Vučić i Tači nisu dali do znanja o čemu su razgovarali ni u Briselu, niti da li su imali i druge sastanke. Mi u Prištini nismo dobili nikakve informacije, a izgleda da i u Beogradu ne znaju o čemu pričaju Tači i Vučić. Jedan dan se pojavljuju u Austriji kao neki školski drugari koji šapuću jedan drugom o tome kako je vreme za sporazum, a onda koriste razne taktike, praveći se da su nacionalisti i ko zna šta, kaže u razgovoru za Danas Špend Ahmeti, gradonačelnik Prištine i predsednik Socijaldemokratske partije Kosova, ocenjujući briselske pregovore srpskog i kosovskog predsednika i nedavnu posetu Aleksandra Vučića Kosovu.

Naš sagovornik smatra da su „sve te igre oko dozvole Vučiću da poseti Kosovo nepotrebne tenzije koje odgovaraju samo Vučiću i Tačiju“.

– Ili dajemo ili ne dajemo dozvolu, a isto tako treba da se dozvole posete naših lidera Preševskoj dolini. Vučić nije rekao ništa novo, u stvari, veličanje Miloševića je jedna od najvećih provokacija za ceo region. U Austriji je nedavno pričao da je za dogovor, a na severu Kosova kako se on nada da ćemo se dogovoriti za deset godina. U isto vreme se sastaje sa Tačijem u Briselu. Tači u Prištini jedan dan priča o razgraničenju, drugi dan o nepromenljivim granicama, a treći dan o Preševskoj dolini. U celoj ovoj priči, i Vučić i Tači znaju da dok traje ova igra, oni su važni. Kad nema ove igre, oni neće biti važni. Oni su potrebni jedan drugom, a građani ispaštaju. Mi verujemo u jedinstveno Kosovo. Mi verujemo u zajednički život ljudi. Mi verujemo da Kosovo može biti normalna država koja garantuje sva prava za manjine koje žive ovde. Mi ne verujemo u ove projekte Vučića i Tačija. Zato i u Prištini i u Beogradu treba da se borimo za iskrenost, transparentnost dijaloga i potencijalnih dogovora, ukazuje Ahmeti.

Upitan da li smatra da će Vučić i Tači u skorije vreme postići nekakav sporazum o Kosovu i šta bi taj dogovor mogao da podrazumeva, gradonačelnik Prištine odgovara odrično. „Ne, zato što ne zavisi samo od njih. Tači nema ni politički a ni ustavni legitimitet da postigne sporazum u ime Kosova. Mi tražimo da se diskusija vrati u parlament i, budući da smo republika, da skupština vodi pregovore. I tu tražimo da se izglasa platforma i pregovarački tim sa dvotrećinskom većinom. Tako bi i opozicija bila deo procesa koji je veoma važan za nas. Bez takvih odluka i kompromisa unutar kosovske političke scene neće biti nikakvog sporazuma“, ističe on.

Komentarišući inicijativu predstavnika Preševske doline da se Medveđa, Bujanovac i Preševo pripoje Kosovu, Ahmeti konstatuje da „treba da pričamo o pravima Albanaca u Preševskoj dolini, gde je stanje veoma teško“.

– Vlada Srbije nije sprovela nijedan sporazum koji su imali sa liderima Preševske doline. Oni nas gledaju kako sve vreme pričamo samo o pravima Srba i drugih manjina na Kosovu, a niko ne priča o teškom životu Albanaca koji žive tamo. Ali smo i protiv svake instrumentalizacije građana tamo za naše interese na Kosovu. Na primer, Tači ih deset godina ne pominje, a onda dan posle posete Vučića priča o pripajanju Preševske doline. Treba ozbiljno da porazgovaramo o pravima Albanaca i Preševskoj dolini, i oni treba da budu deo dijaloga u Briselu, zaključuje Špend Ahmeti.

„Očekujemo još više igara“

Ahmeti ne očekuje skori nastavak pregovora Vučića i Tačija u Briselu, već, kako tvrdi, „očekujemo još više igara između Vučića i Tačija“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari