SPS slavi 30 godina, Dačić poručio funkcionerima da nisu veći od partije 1Foto: printscreen/N1

Socijalistička partija Srbije danas proslavlja 30 godina postojanja, a predsednik stranke je na svečanosti tim povodom rekao da SPS od osnivanja stoji postojano. On je funkcionerima SPS poručio da nisu veći od partije.

„Lopovi izdajnici nikada neće doći na vlast u Srbiji“, poručio je Dačić i rekao da je SPS patriotska stranka u kojoj nikada nije bilo izdajnika i da je SPS stranka koja se zalaže za socijalnu pravdu.

Podsetio je da je SPS prošao teška vremena i da je istorija SPS bila istovetna sa problemima naroda sa kojim živi.

Dačić je funkcionerima poručio da nisu veći od partije, da su tu gde jesu zbog partije i da će partija ostati i posle njih, te da oni koji misle da su Srbi genovidni narod i ne žele da rade za nacionalne interese „mogu odmah da odu u druge stranke“.

On se osvrnuo i na 5. oktobar koji je rekao da ne zna kako da nazove, te rekao „puč, državni udar“, da su mnogi mislili da će SPS nestati, da je 6. oktobra na sastanak gradskog odbora došlo njih 12, ali da su opstali i kada je bilo najteže.

„Živela Srbija. Bez Srbije nema SPS, ali bez SPS nema moderne Srbije“, poručio je Dačić.

Na izbore idemo sa Jedinstvenom Srbijom; bez SPS-a nema moderne Srbije

Predsednik Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić izjavio je danas da je SPS patriotska stranka u kojoj nikada nije bilo izdajnika, da se zalaže za socijalnu pravdu i da „lopovi i izdajnici nikada neće doći na vlast u Srbiji“.

On je stranačkim drugovima na obeležavanju 30 godina postojanja SPS poručio da ne želi mnogo da govori o izborima „jer ako ovaj narod nije do sad video ko šta radi i ko koliko vredi, i ko brani državne i nacionalne interese, a ko želi da ih rasprodaje, teško ćemo ih ubediti u predizbornoj kampanji.“

„Na izbore idemo sa tradicionalnim partnerom, prijateljem i bratom Draganom Markovićem Palmom (Jedinstvena Srbija)“ rekao je Dačić, a pozdravio je i Ivana Karića iz Stranke zelenih, kao i Joška Broza (unuk doživotnog predsednika SFRJ Josipa Broza).

Dačić je ponovio da su socijalisti ušli u koaliciju sa Aleksandrom Vučićem zbog Srbije i dodao da ni Vučić ni on neće učiniti ništa što je protivno interesu Srbije i njenih građana.

Rekao je da je SNS-u predložio zajednički nastup na izborima u aprilu ako procena bude da je to od državnog interesa, ali da su Vučić i on procenili da je bolje da SPS i SNS izađu odvojeno, a da saradnju nastave posle izbora.

„Bez Srbije nema SPS-a ali ni bez SPS-a teško da će biti moderne i pravedne Srbije“, zaključio je Dačić na proslavi u Sava centru.

Želimo da Priština što pre ukine takse i da nastavimo dijalog

Ministar inostranih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da, ukoliko je tačno da je Kosovo na skupu u Albaniji predstavljeno sa zvezdicom i fusnotom, onda je to posledica dogovora koji je ranije postignut o pregovorima Beograda i Prištine u Briselu.

Dačić je nakon sastanka sa državnim sekretarom za evropske poslove Ministarstva inostranih poslova Španije Huanom Gonzales Barba Perom rekao da se tog dogovora pridržava i Evropska unija (EU) i da u svakom dokumentu EU kada se Kosovo prvi put navodi, to je sa zvezdicom i fusnotom.

„Mi na tome insistiramo, a Kosovo se pravi kao da tog dogovora nema. Oni se ponašaju kao razmaženo dete, hoće da primenjuju samo ono što im odgovara, a Albanija se ponašala u skladu sa pravilima kako se ponaša EU i kako se organizuju razni skupovi u okviru regionalnih organizacija“, rekao je Dačić.

Ministar je nakon razgovora sa gostom iz Španije rekao i da je sada intencija da se bezuslovno ukinu takse i da se tako ponovo pokrene dijalog sa Prištinom, ali da o tome i na samom Kosovu ima različitih pristupa.

„Mi želimo da se takse što pre ukinu i da se nastavi dijalog. To je u interesu ne samo Beograda, nego i Prištine“, rekao je Dačić.

Antić: Tri generacije jedne porodice u SPS

Potpredsednik SPS i ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić rekao je da socijalisti 26. aprila na izborima moraju da pokažu svoju snagu i dobre izborne rezultate u izbornoj godini i da veruje u dobar rezultat.

„Važno je da na ovim izborima pokažemo ono što jesmo. Da se napravi ambijent u kojem će svi živeti život dostojan čoveka“, naglasio je Antić.

On je ocenio da je Jedinstvena Srbija bratska partija i da je njen lider Dragan Marković Palma bio partner SPS i kada je bilo najteže i da se te dve stranke zajedno spremaju za izbore.

Antić je govorio o identitetu SPS i o tome da su u toj partiji po tri generacije iz jedne porodice i istakao da se identitet SPS brani „snažnim rezultatom na izborima“ i poručio da je „jaka SPS“ znači jaka Srbija.

Predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma rekao je da je politika SPS koju su vodili 30 godina ispravna, da koalicija JS-SPS traje 12 godina, da je čvrsta i da je SPS simbol politike u Srbiji, jer i deca i stari znaju za tu stranku i znaju da se SPS „pita“.

„Istorija je na našoj strani, ali mi radimo za budućnost. Sa Dačićem SPS ima dobru budućnost“, poručio je Marković.

Proslavi godišnjice SPS prisustvovao je i ministar spoljnih poslova Antigve i Barbude Čet Grin, koji je preneo „tople karipske pozdrave“ i rekao da je od samog pogleda na skup jasno da je SPS u Beogradu jak.

„Želim vam bar još 30 godina i biću sa vama na toj proslavi“, rekao je Grin.

Skupu su prisustvovali visoki funkcioneri SPS, kao i nekadašnji funkcioneri poput prvog predsednika grafskog odbrora SPS Beograd Mihajla Milojevića. Skup je počeo himnom Srbije „Bože pravde“, a zatim se čula „Inernacionala“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari