Srbi će morati da traže alternativu za snabdevanje 1Foto: BETA/Igor Majstorovic/DS)

Neizvesno je koliko će potrajati vanredna situacija na severu Kosova, izazvana zatvaranjem prodajnih objekata u znak protesta zbog taksi od 100 odsto na robu iz Srbije, koje su kosovske vlasti nametnule u novembru prošle godine, kažu za Danas Milica Andrić Rakić, novinarka portala KoSSev i Aleksandar Ivanović, funkcioner Socijaldemokratske stranke poreklom sa Kosova.

Prodavnice na severu Kosova bile su i juče zatvorene, snabdevači u Severnoj Mitrovici izjavili su da robe za prodaju više nema, naročito mlečnih proizvoda, brašna i ulja. S druge strane, kosovska vlada najavila je otvaranje „privremenih“ radnji „radi zaštite građana, a u saradnji sa kosovskim preduzećima“.

Milica Andrić Rakić ocenjuje za Danas da je „ovo još jedna vanredna situacija, mogu da kažem i ekstremna, kojoj građani na severu moraju da se prilagode“.

– Kako im zalihe budu dotrajavale, građani će biti primorani da traže alternativu za snabdevanje – dve dostupne alternative su kupovina na jugu Kosova, ili u gradovima centralne Srbije, poput Novog Pazara i Raške. U zavisnosti od toga u kojoj opštini žive, za neke građane biće praktičnije da nabavke obavljaju u centralnoj Srbiji, dok će drugima jug biti bliže. Ali, moram da naglasim da dugoročno, za građane koji primanja imaju samo u dinarima, nije isplativo da redovno kupuju evre kako bi na jugu obavljali nabavku, ističe naša sagovornica.

Andrić Rakić ukazuje da je „teško predvideti“ koliko će aktuelna situacija trajati. Kako precizira, „iako naizgled ima dobre koordinacije među privrednicima, njihova strategija za komunikaciju nije idealna“.

– Za sada građani znaju samo da će situacija trajati „do daljeg“. Takođe, trgovci nisu jasno artikulisali svoj zahtev. Poznato je samo da je njihov bojkot vid protesta protiv taksi, ali ni u jednom trenutku trgovci nisu uputili zvaničan zahtev bilo kojoj instituciji, smatra sagovornica Danasa.

Aleksandar Ivanović, bratanac ubijenog političara sa Kosova Olivera Ivanovića, navodi da rezultat „pobedničke“ politike Beograda „od 5:0“ kojom se hvale sve ove godine, „koju svako malo proslave uz šampanjac i uz sada već čuveni hit „Aco, Srbine“ jeste upravo ova kriza koju imamo na terenu.

– Zvanični Beograd nije sposoban da obezbedi hranu za srpsko stanovništvo! Cena lažnih pobeda tokom njihove sedmogodišnje vladavine sada dolazi na naplatu. Tu cenu, kao što vidimo, plaćaju građani Srbije, a od članova Srpske napredne stranke se jedino očekuje da se u javnosti ne pojavljuju sa preskupim tašnicama i da umesto Briona biraju jeftinija letovališta. Glavna taktika Tačija i Vučića je izazivanje kriza i nestabilnosti, jer se time onda nameću kao ljudi koji te krize mogu i da reše. Iskustvo nam govori da nam takva taktika nikada ništa dobro nije donela. Duboko verujem da je početak rešavanja svih ozbiljnih kriza u ovoj državi smena ove nestručne i korumpirane vlasti, kaže Ivanović.

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj poručio je juče putem Fejsbuka da je vlada Kosova „u saradnji sa preduzećima sa Kosova i nakon konsultacija sa svim nadležnim institucijama, organizovala otvaranje privremenih prodajnih mesta na severu zemlje“, prenela je Beta. On je ocenio da je „simuliranje humanitarne katastrofe od strane Srbije još jedan neuspeli pokušaj destabilizacije“.

Kosovski ministar trgovine i industrije Endrit Šalja je izjavio da će u opštine na severu Kosova vlada poslati maloprodajne pokretne prodavnice. Objasnio je da će ta vozila sa osnovnim potrepštinama, koje se opremaju u saradnji sa kosovskim preduzećima, biti u funkciji sve dok su radnje na severu Kosova zatvorene.

Vučić danas sa Engelom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas će se obratiti javnosti povodom situacije na Kosovu i svakodnevnih pritisaka na Srbe na KiM, nakon razgovora u Beogradu sa Eliotom Engelom, članom Predstavničkog doma Kongresa SAD, saopšteno je sa Andrićevog venca. Engel se, inače, godinama unazad smatra za jednog od ključnih lobista za interese kosovskih Albanaca u Vašingtonu. Prema nezvaničnim saznanjima Danasa, američki kongresmen će apelovati na srpske vlasti da „prestanu sa diplomatskom akcijom pokrenutom u cilju povlačenja priznanja Kosova na međunarodnom nivou“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari