Srpska opozicija osudila hapšenje Medojevića 1Nebojša Medojević Foto: EPA/BORIS PEJOVIĆ

Srpske opozicione stranke Dveri, Narodna stranka i Dosta je bilo najoštrije su osudile hapšenje poslanika Demokratskog fronta Nebojše Medojevića u Crnoj Gori.

Narodna stranka saopštila je da najoštrije osuđuje nasilno privođenje Nebojše Medojevića, predsednika Pokreta za promjene i jednog od lidera Demokratskog fronta najjače opozicione grupacije u Crnoj Gori, samo zbog javno iznesenih stavova a bez konkretnog krivičnog dela.

Uz sve to,  Medojević je i protivpravno lišen slobode, jer prethodno nije doneta odluka o oduzimanju njegovog poslaničkog imuniteta. Takođe, najavljeno je i buduće hapšenje još jednog od lidera ove koalicije, Milana Kneževića, navodi se u saopštenju Narodne stranke.

„Ovakvim svojim postupcima režim u Podgorici, koji je već skoro trideset godina nesmenjiv i po tome jedinstven u Evropi, pokazuje da mu vrednosti kakve su ljudska prava, političke slobode ili nezavisnost državnih institucija, ne spadaju u prioritete. U mnogo čemu, on i postavlja negativne trendove, koje neskriveno usvajaju, čitava generacija balkanskih političara, koji teže apsolutnoj i neograničenoj vlasti“, ističe se u saopštenju.

Narodna stranka, ovim putem pruža podršku uhapšenom Medojeviću i Demokratskom frontu i pozivamo Vladu Srbije da  kao bliska Vladi Crne Gore, osudi ovakav napad na demokratiju i zatraži oslobađanje ovog poslanika, kao i obustavljanje svih montiranih sudskih postupaka koji režim Mila Đukanovića sprovodi protiv opozicionih političara i političkih predstavnika srpskog naroda u Crnoj Gori, zaključuju u saopštenju iz Narodne stranke.

Podsetimo, odgorički Viši sud odredio je pritvor poslanicima opozicionog Demokratskog fronta Milanu Kneževiću i Nebojši Medojeviću, zbog odbijanja da svedoče u predmetima Specijalnog državnog tužilaštva. Medojević je sproveden u zatvor u Spužu, dok Knežević odbija da napusti parlament i da se neće dobrovoljno predati policiji.

Narodni poslanik Dveri Ivan Kostić: Kad Vučić planira da ode u Crnu Goru i poseti svoj narod?

Narodni poslanik Ivan Kostić osudio je hapšenje člana Demokratskog fronta Nebojše Medojevića u Crnoj Gori, navodi se u saopštenju.

„Ja bih hteo da postavim pitanje Đukanovićevom političkom i poslovnom partneru Aleksandru Vučiću i celokupnoj Vladi Republike Srbije šta će uraditi da se spreči progon srpskih političara u Crnoj Gori i šta će uraditi da se spreči hapšenje Branke Milić koja se trenutno nalazi u ambasadi Republike Srbije u Crnoj Gori, zbog navodnog pokušaja državnog udara, ako je pet dana nije posetio srpski ambasador?“ – upitao je Kostić.

Kako se dodaje u saopštenjuu Dveri, on je upitao kada Aleksandar Vučić ima nameru da ode u Crnu Goru, pošto za 6 godina svoje vladavine nije otišao u Crnu Goru da obiđe svoje sunarodnie, na šta ga obavezuje i Ustav.

Kostić je dodao da je Aleksandar Vučić pustio 28 odsto građana Crne Gore na milost i nemilost Milu Đukanoviću i njegovom NATO režimu i apelovao na Ministarstvo spoljnih poslova da ni po koju cenu ne puste crnogorsku policiju u srpsku ambasadu u Crnoj Gori i da ne dozvole hapšenje Branke Milić, ističe se u saopštenju.

Šef poslaničke grupe Dveri Boško Obradović podržao je ono što je rekao narodni poslanik Ivan Kostić i osudio hapšenje Nebojše Medojevića i tražio u ime Dveri da on bude pušten na slobodu.

„Apsolutno osuđujemo hapšenje Nebojše Medojevića, tražimo njegovo hitno puštanje na slobodu i tražimo zaustavljanje političke represije crnogorskog režima prema svojim političkim neistomišljenicima i prema opociji“ – rekao je Obradović.

On je naglasio da se to isto dešava i u Srbiji i ukazao na to da su Milo Đukanović i Aleksandar Vučić politička vraća blizanci. “Da li i u Srbiji sledi hapšenje opozicionih političara” – pitao je Obradović.

DJB osudio hapšenje Medojevića

Fonet – Pokret Dosta je bilo osudio je danas hapšenje lednog od lidera opozicionog Demokratskog fronta Nebojše Medojevića i pozvao Evropsku uniju da reaguje.

„Dosta je bilo najoštrije osuđuje politički progon neistomišljenika vlasti u Crnoj Gori i poziva zvaničkine Evropske unije da, u skladu sa vrednostima koje propagiraju, osude kako ovaj, tako i svaki drugi obračun autokrata na Balkanu sa političkim neistomišljenicima“, navodi se u saopštenju DJB.

Navodeći službenu tvrdnju kako je razlog za hapšenje Medojevića, „njegovo navodno odbijanje“ da svedoči u Specijalnom državnom tužilaštvu o tome da je glavni specijalni tužilac primio mito od 100.000 evra od bivšeg gradonačelnika Podgorice kako bi izbegao pritvor, Pokret DJB, ocenjuje da je pravi razlog za hapšenje Medojevića to što je odbio da kaže od koga je dobio ingormaciju da je Specijalni držvni tužilac korumpiran.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari