Srpski političari beskorisni u rešavanju problema u CG 1Foto: EPA-EFE/MASSIMO PERCOSSI

Da bi ovdašnji političari trebalo da odustanu u direktno mešanje u prilike u susednoj Crnoj Gori, saglasni su sagovornici Danasa, koje smo pitali da komentarišu izjavu potpredsednika crnogorske vlade Dritan Abazovića o Nenadu Čanku, lideru Lige socijaldemokrata Vojvodine i njegovoj podršci demonstrantima protiv ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija na Cetinju.

„Teško Crnoj Gori ako treba da je brani Nenad Čanak“, naveo je Abazović za Prvu televiziju, upitan da komentariše navode lidera LSV-a Nenada Čanka, da je aktuelna vlast u Crnoj Gori sve u vezi sa ustoličenjem mitropolita Joanikija lažirala da bi uhapsila Mila Ðukanovića, predsednika CG.

Abazović je istakao da je tokom sukoba policije i demonstranata na Cetinju Nenad Čanak bio u kafiću sa Milo Đukanovićem.

Ognjen Radonjić, profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu

Srpski političari beskorisni u rešavanju problema u CG 2
Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Stavio bih to pitanje u opšti kontekst uticaja koji dolaze iz Srbije. Jedni se stavljaju na stranu srpskog, a drugi na stranu crnogorskog nacionalizma, što samo može da komplikuje situaciju a nikako da dovede do mirnog rešenja. Poruka je dakle da se rešavanje problema Crne Gore prepusti njenim gradjanima i da nema nikakve koristi od toga da se njima bave političari iz Srbije.

Pavle Grbović, predsednik Pokreta slobodnih građana

Srpski političari beskorisni u rešavanju problema u CG 3
foto FoNet Marija Djoković

Mislim da se Nenadu Čanku posvećuje nesrazmerno velika pažnja s obzirom na njegovu realnu političku moć. Na svu sreću budućnost ni Srbije ni Crne Gore neće zavisiti od njegovog angažmana, baš kao što ni njegov boravak na Cetinju nije imao nikakav značaj osim pokušaja lične i kratkotrajne promocije.

Srđan Milivojević, funkcioner Demokratske stranke

Srpski političari beskorisni u rešavanju problema u CG 4
foto-FoNet-Aleksandar-Levajkovic

Crna Gora je nezavisna i suverena država sa legitimno izabranim rukovodstvom na slobodnim izborima, a uz sve to je i članica NATO pakta. Svim političarima iz Srbije koji su zabrinuti zbog zbivanja u Crnoj Gori savetujem da se pozabavimo Srbijom koja, okupirana od mafije i zavisna od volje jednog čoveka upitnog psihičkog zdravlja, niti je država niti je nezavisna… Dok nam kuća gori da ne gledamo preko plota da li je čisto tuđe dvorište.

Savo Manojlović, Skupština slobodne Srbije

Srpski političari beskorisni u rešavanju problema u CG 5
Foto: FoNet/ Marija Đoković

Nenad Čanak je izjavio i da je plan Vlade CG bio hapšenje Đukanovića. Iskreno ne vidim ništa sporno, plan svake normalne Vlade je hapšenje kriminalaca. Svaka civilizovana država mora svakoj verskoj, seksualnoj ili političkoj grupaciji da obezbedi bezbednost, pravo na okupljanje i upražnjavanje verskih sloboda. U nedostatku političkih rešenja, Đukanović je igrao na kartu podele i sukoba. Strašno je da Đukanović kritikuje korišćenje pancirnog ćebeta u svrhu zaštite bezbednosti vladike Joanikija umesto atmosfere koja je dovela do ugrožavanja Joanikijeve bezbednosti. I teško onom ko sukobom i podelama misli da se brani bilo koja država.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari