SSP: Beograd ne treba da bude Zelena prestonica 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Stranka slobode i pravde saopštila je danas osam razloga zbog kojih Beograd ne treba da bude Zelena prestonica, a na prvom mestu je zagađenje među najvećim u svetu.

„Pojavila se informacija u medijima da se Beograd kandidovao za evropsku nagradu Zelena prestonica za 2023. godinu. Ne nije vic, nije čak ni prvoaprilska šala, neverovatno, ali istinito. Beograd se kandidovao među 16 gradova Evrope za titulu Zelene prestonice“, naveo je SSP u saopštenju.

U saopštenju se kao razlozi zbog kojih Beograd ne može biti Zelena prestonica navode kućna ložišta koja zagađuju vazduh, seča drveća i podatak da grad pod zelenim površinama ima samo 2,83 odsto, a da je za pet godina zasađeno svega 22.000 stabala, dok je posečeno mnogo više.

Još jedan od razloga je saobraćaj koji doprinosi zagađenju uz podatak da Beograd ima samo pet električnih autobusa, a da je prosečna starost vozila 13,3 godine.

Kako poseban razlog ističe se da će vodoizvorište Makiško polje biti uništeno ako se na njemu izgradi stambeno-poslovni kompleks i dodaje da vlast planira da na Velikom ratnom ostrvu napravi nove reni bunare, gde će voda biti 10 puta skuplja jer je Dunav mnogo više zagađen od Save.

I na kraju, poslednji razlog su otpadne vode koje u Beogradu završavaju u Savi i Dunavu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari