SSP: Kovačevićev politički pamflet podseća na otvorena pisma Željka Mitrovića 1Foto: Beta/Milan Obradović

Zna Aleksandar Vučić da dok Miladin Kovačević obavlja sve funkcije ne mora previše da se obazire na rast siromaštva, korupcije i broja mladih koji odlaze – ekonomski i izborni uspeh mu je praktično zagarantovan, navodi se u saopštenju Stranke slobode i pravde povodom jučerašnjeg odgovora Miladina Kovačevića.

Podsećamo, juče je Miladin Kovačević na memorandumu Republičkog zavoda za statistiku objavio tekst kao odgovor na izjavu Dragana Đilasa da Eurostat nije objavio da je Srbija najbolja u Evropi, te da je tvrdnja ministra Malog lažna.

Iz Stranke slobode i pravde ocenili su ovaj tekst u saopštenju kao „politički pamflet, koji po kvalifikacijama i uvredama neodoljivo podseća na otvorena pisma Željka Mitrovića”.

Pošto Evrostat nije ni pomenuo Srbiju u svom izveštaju nemoguće je braniti izjavu Siniše Malog da je Evrostat potvrdio da je srpska ekonomija najbolja u Evropi, navodi se u saopštenju iz ove stranke, te da je Kovačević svestan toga i da je umesto statističkih podataka objavio uvrede i time dodatno srozao ugled ove nekada cenjene institucije.

„Od kada je imenovan na funkciju direktora RZS, potpredsednik Ljajićevog SDPS-a se proslavio promenama metodologije obračuna ključnih ekonomskih pokazatelja kako bi rezultat išao u korist vlasti, bilo da se radi o direktnim stranim investicijama, broju zaposlenih, stopi nezaposlenosti, prosečnoj plati ili visini BDP-a. Da Rep. zavod iznosi netačne podatke vidi se i iz posebnog izveštaja Fiskalnog saveta u kojem je naučno dokazano da su podaci statistike o rastu zaposlenosti po novoj metodologiji apsolutno netačni i nepouzdani”, istaknuto je u saopštenju.

Iz Stranke slobode i pravde su još dodali da se zahvaljujući Miladinu Kovačeviću u Srbiji dešavaju „ekonomska čuda”, pa se tako 2015. „preko noći” zaposlilo 200.000 ljudi.

U saopštenju je istaknuto i da je tokom 2018. godine objavljeno da je BDP u stvari „pogrešno izračunat još za 2015. godinu i da je u stvari veći za ni manje ni više nego 2,7 milijardi evra”, te da je zahvaljujući tome udeo javnog duga u BDP-u pao za 5 odsto u jednom danu.

„Uprkos padu broja zaposlenih u II kvartalu 2020. Kovačević saopšti da je pala nezaposlenost, a u junu 2020. objavi da je promet u trgovini na malo na jugu Srbije bio 21,7 odsto veći nego u istom mesecu prethodne godine. Građevinarstvo u IV kvartalu 2019. poraste za 48,3 odsto zbog izgradnje gasovoda, projekta koji u susednoj Bugarskoj nije doveo do značajnijeg rasta. Srbiji je taj fascinantni skok doneo skok BDP-a za 2019. na velikih 5 odsto… I tako dalje i tako dalje. Lista instant ekonomskih uspeha je svakim danom sve duža”, nabodi se u saopštenju stranke.

Iz stranke su još naveli i da zbog svih tih „sjajnih podataka koje je objavljivao, Miladin Kovačević nije samo direktor RZS, već je osam godina i član Saveta NBS, preko koga ima uticaj i na monetarne pokazatelje Srbije”, a da je uz to i „glavni operativac Republičke izborne komisije, čiji je takođe višegodišnji član”.

„Zato i ne treba da čudi što ga je Vlada Srbije, suprotno Zakonu o državnim službenicima, početkom novembra ponovo imenovala za direktora RZS, iako ima 68 godina i mandat je po sili zakona morao da mu prestane još 2017. godine”, istaknuto je u saopštenju.

U okviru saopštenja je zaključeno i da Aleksandar Vučić zna da dok Miladin Kovačević obavlja sve te funkcije „ne mora previše da se obazire na rast siromaštva, korupcije i broja mladih koji odlaze – ekonomski i izborni uspeh mu je praktično zagarantovan”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari