SSP: Zašto nema testiranja na virus korona o sopstvenom trošku u Novom Sadu 1Foto: Beta/Dragan Gojić

Stranka slobode i pravde (SSP) Novog Sada saopštila je da dobrovoljno testiranje na korona virus o sopstvenom trošku i izdavanje potvrde o rezultatu u tom gradu nije moguće od 25. juna u 10 sati.

U saopštenju se navodi da u Institutu za javno zdravlje Vojvodine (IZJZ) tvrde da je ovakva naredba stigla iz Instituta za javno zdravlje Srbije Dr Milan Jovanović Batut.

„U gradu većem od 300.000 stanovnika bila je određena samo jedna ambulanta ‘Jovan Jovanović Zmaj’, jedan doktor i jedan laborant za testiranje na virus kovid (19), zbog čega su stanovnici Novog Sada sedeli ili ležali na stepeništu čekajući satima na testiranje“, piše u saopštenju.

Iz te stranke ističu da zbog pada zdravstvenog sistema testiranja na kovid virus u Novom Sadu više ne postoji mogućnost dobrovoljnog testiranja građana koji nisu razvili simptome, a sumnjaju da su zaraženi, kao i građana kojima je ova potvrda potrebna radi dobijanja dozvole za odlazak u inostranstvo na odmor ili rad.

„Postavljamo pitanja direktorki Batut-a Vеrici Јоvаnоvići direktoru IZJZ Vojvodine Vladimiru Petroviću, zašto se manipuliše stvarnim brojem zaraženih time što se onemogućava dobrovoljno testiranje? Zašto ponovo nemamo dovoljan broj testova i zašto se ponovo o tome ćuti? Da li se ostatak testova čuva za predstojeći period u kome nas očekuje rasplamsavanje zaraze?“, navodi se u saopštenju SSP.

Iz te stranke pitaju i kako će i gde građani koji žele da se testiraju radi provere sopstvenog zdravlja, ili odlaska u inostranstvo, moći da se testiraju i dobiju potvrdu o tome.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari