Šta je jača poluga moći Vučića - medijska ili partijska 1Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Predsedniku države i Srpske napredne stranke Aleksandru Vučiću mediji služe kao protočni bojler za poruke njegove politike i držanje opozicije daleko od očiju potencijalnih birača, dok mu stranka služi za podizanje ega i održavanje autoriteta.

Vučić ne bi bio ono što je da nema medije iza sebe, ali mu ni mediji ne bi bili od koristi da nema stranačku uigranu organizaciju, smatraju sagovornici Danasa koje smo pitali šta je Vučiću jača poluga kojom održava vlast i moć, njemu naklonjeni mediji ili stranka.

Sociolog Jovo Bakić za Danas kaže da ne bi odvajao stranku i medije.

– Što bi rekao Zdravko Čolić, „ja to ne bih odvaj’o“. Drugim rečima, stranačka mašinerija je potrebna oko organizacije izbora, a sredstva masovnog opštenja su neophodna za sistematsko zaglupljivanje naroda (rijaliti, informativno-zabavne emisije i slično) i njegovo huškanje na navodne neprijatelje iz opozicije – kaže Bakić.

On objašnjava da je Vučiću sasvim potčinjena i poslušna stranačka organizacija potrebna za uspostavljanje i održavanje njegovog autoriteta u samoj stranci, (zauzvrat, aktivisti dobijaju sinekure o kojima bi bez pomoći Vučića, to jest na osnovu njihovih ličnih svojstava, mogli samo da sanjaju), kako bi se uspešno učestvovalo na izborima. Dok sredstva masovnog zaglupljivanja služe satanizaciji političkih neprijatelja, kako bi se onemogućilo javljanje bilo kakve alternative. Bakić dodaje da u svemu tome ne treba zaboraviti mafiju, vezanu s navijačkim grupama, kojoj se omogućava pranje basnoslovnog novca i dodatno bogaćenje u zakonitim poslovima s državom, kao i poslušnu privrednu oligarhiju koja finansira SNS i ne sme da ikome drugome da prebijenu paru.

S druge strane, sociolog Srećko Mihailović za Danas kaže da ni mediji niti njegova stranka nemaju ključnu ulogu u stvaranju Vučićeve moći.

– NJegova moć se zasniva na stanju, mnjenju i stavovima većine građana koji takvu politiku podržavaju. A ta politika je politika Aleksandra Vučića. Mediji su samo protočni bojler kroz koji prolaze poruke te politike – navodi Mihailović.

Na pitanje koji je „protočni bojler“ jači i delotvorniji, mediji ili stranačka organizacija, odnosno članovi SNS, on odgovara da Vučiću stranka služi samo za manifestaciju atmosfere spektakla koji Vučić uspešno stvara. Uz to, Mihailović dodaje i da ljudi iz stranke služe i za podizanje Vučićevog ega jer mu se neprestano udvaraju. Mihailović zaključuje da status Aleksandra Vučića nije zasnovan na njegovoj sposobnosti već na stalnom udvorištu.

Bojan Klačar, programski direktor Cesida, za Danas smatra da je Vučiću u ovom momentu korisnija medijska pomoć jer na taj način ne dozvoljava konkurentima da budu vidljivi za potencijalne birače.

– Vidljiviji u smislu da oni koji gledaju ili čitaju medije koji su naklonjeni vlasti znaju ko je opozicija, koje su im ideje i politike. Na taj način Vučić uspeva da opozicione stranke drži na niskoj vidljivosti – objašnjava Klačar.

Ipak, on dodaje da je suštinski Vučićeva prednost u tome što nastupa strateški i svi kanali moći su u njegovom sistemu integrisani.

– NJegova glavna prednost je što kod njega nema slučajnosti. Sve važne poluge vlasti, od političke stranke i organizacije, lidera, ideje, rada u državnim institucijama… sve je povezano i svi znaju šta treba da rade i pričaju i tokom i van kampanje – kaže Klačar. On dodaje da Vučiću ne bi vredeli mediji da nema ljude i 600.000 stranačkih članova, i da mu ne bi vredeli svi ti članovi da on u svakom momentu ne zna kada, šta, kako i na kom mediju će reći i uraditi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari