Šta sledi opoziciji posle nezadovoljavajućeg predloga iz Evropskog parlamenta? 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Predstavnici proevropske opozicije potpisnici platforme za slobodne i poštene izbore (SSP, DS, PSG, PZP, ZZS i inicijativa Ne davimo Beograd) pripremiće narednih dana strategiju svog delovanja i prema vlasti i prema posrednicima iz Evropskog parlamenta, nakon što su od posrednika u međustranačkom dijalogu dobili nezadovoljavajući dokument sa predlozima o poboljšanju izbornih uslova, rekli su Danasu izvori iz ovih stranaka.

Pred opozijom su, kako navode, tri koraka, usaglašavanje amandmana na radni tekst o poboljšanju izbornih uslova koji su sastavili posrednici iz EP, odluka o odlasku ili ne na naredni sastanak međustranačkog dijaloga i plan za slučaj da dijalog propadne, odnosno izborni uslovi ne budu poboljšani.

O svemu tome se mora brzo ali temeljno razgovarati, budući da je do narednog sastanka međustrančakog dijaloga zakazanog za 17.i 18. septembar, ostalo još sedam dana.

Opozicija ima i rok da do 12. septembra dostavi svoje amandmane na tekst koji su sastavili poslanici EP Tanja Fajon, Vladimir Bilčik, uz bivše poslanike Knutom Flakenštajnom i Eduardom Kukanom. Radni dokument je u utorak uveče stigao opoziciji, nakon što su ga dobili predstavnici vlasti, što je deo opozicije shvatio kao potcenjivanje protivnika ove vlasti.

Uz to, niko iz opozicije nema reči hvale za predloge evropskih posrednika, jer je kako kažu, pun opštih mesta i bez jasnih rokova i mehanizama za obaveznu primenu onog što se predlaže.

U tom cilju za večeras je i zakazan sastanak SSP, DS, PSG, PZP, ZZS i NDB sa temom zajedničkih amandmana na predloženi dokument i daljih koraka ove grupacije. Naši sagovornici uoči sastanka nisu očekivali nesuglasice oko amandmana u ovoj grupaciji.

Prema onome što je Danasu rečeno, mora se insistirati na poboljšanju dela koji se odnosi na rad RTS i pritiske na birače.

Moguće je da će dogovori oko svega trajati i nekoliko dana, predviđaju naši izvori.

Izvori Danasa kažu da zasad nema nagoveštaja da će ovaj deo opozicije odustati od odlaska na naredni sastanak sa evropskim posrednicima, jer, kako navode, treba iskoristiti svaku priliku.

To će u krajnjoj liniji, navode naši sagovornici, zavisiti i od toga kako će se Fajon i Bilčik nadalje ponašati, jer njihovo ponašanje može da se tumači da su igrači vlasti.

Pre svega se tu misli, kako nam je rečeno, na loše sastavljen dokument, ali i to što su na njegov sadržaj uticali predstavnici vlasti, odnosno fasilitator dijaloga, ali i predsednik vladajuće SPS Ivica Dačić.

Ukoliko Fajon i Bilčik budu prihvatili amandmane za poboljšanje teksta, koji u ovom obliku opozicija ne prihvata i neće potpisati, ostaje otvorena mogućnost i za neodlazak na sastanak ili pak odlazak ali ne u najvišem stranačkom formatu.

S druge strane, kako nam je rečeno, ukoliko pak posrednici iz EP prihvate amandmane a vlast bude rekla „ne“ trebalo bi da uslede već najavljeni protesti.

Oko toga, smatraju naši sagovornici, može biti nesuglasica, i to moguće sa inicijavitvom NDMBG i ZZS, koje već imaju svoju priču sa ekološkim pokretima.

Biće problema, kako dodaju naši izvori iz ovih opozicionih partija, i u realizaciji protesta, jer realno gledajući ovaj deo opozicije trenutno nema preveliki kapacitet za masovne i dugotrajne proteste, a građanske, studentske i ostale organizacije koje su korišćene za to, poput „Jedan od pet miliona“, u nekadašnjem kapacitetu ne postoje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari