Demostat saznaje: Neće biti međustranačkog dijaloga 1Foto: Printscreen Youtube (TV UNA)

Ovoga puta neće biti organizovan međustranački dijalog o unapređenju izbornih uslova u Srbiji uz posredovanje Evropskog parlamenta, saznaje Demostat nezvanično od izvora u Evropskom parlamentu.

Kako objašnjavaju naši sagovornici, prethodnih meseci, nakon što su se pojavili „signali“ da će izbori na različitim nivoima biti održani u decembru, pojedini evroposlanici su se neformalno konsultovali sa različitim političkim akterima o tome kako bi „trebalo unaprediti rad Skupštine u budućem sazivu“, ali „zvaničnog dijaloga neće biti jer nema vremena za to“. S druge strane, tvrde naši izvori u Evropskom parlamentu, EP je spreman da pošalje posmatračku misiju, „koja bi nadgledala izborni dan u Srbiji“ 17. decembra, prenosi Demostat.

Kako objašnjavaju, to može da bude učinjeno „samo ukoliko zvanični Beograd pošalje zvanično pismo sa molbom Evropskom parlamentu da imenuje misiju koja bi posmatrala izbore, na terenu, odnosno na biralištima u Srbiji“.

Prema nezvaničnim tvrdnjama pojedinih evroparlamentaraca, i srpske vlasti su prethodnih dana izrazile spremnost da pošalju navedenu molbu.

Podsetimo, evroposlanici Vladimir Bilčik i Matjež Nemec boravili su početkom juna u dvodnevnoj poseti Srbiji, i tom prilikom razgovarali sa srpskim zvaničnicima, kao i sa predstavnicima opozicije. Bilčik, poslanik Evropske narodne partije i izvestilac za Srbiju u EP, izjavio je tada da je „Skupština ta koja treba da predstavlja narod, koja treba da da odgovore na zahteve onih koji se okupljaju“ (na ulicama Srbije u okviru protesta „Srbija protiv nasilja“).

Nemec, poslanik Partije evropskih socijalista, istakao je tada: „Morate da imate snagu da shvatite kako da različite delove društva približite“. Evropski parlament posredovao je od 2019. u razgovorima vlasti i opozicije u Srbii o izbornim uslovima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari