Međunarodna zajednica neće prećutati veliku krađu izbora u Srbiji: Sagovornici Danasa o predstojećoj rezoluciji Evropskog parlamenta 1Foto: Milos Tesic/ATAImages

Uprkos brojnim navodima da su Evropska narodna partija i Vladimir Bilčik, izaslanik Evropskog parlamenta za Srbiju, uspeli da spreče da EP na plenarnoj sednici, koja traje od 15. do 18. januara, razmatra neregularnost izbora u Srbiji, održanih u decembru prošle godine – to se nije dogodilo.

Pred poslanicima EP će u sredu, 17. januara, naći ta tema, a nakon rasprave biće usvojena i rezolucija.

Za predlog Sociajldemokrata, naime, u EP glasala je i partija Vladimira Bilčika, koji se, reagujući na optužbe da je režim Aleksandra Vučića pokrao izbore, istakao izjavom da su izbori u Srbiji “prošli glatko”.

Predstavnici opozicije, već u narednim danima odmah nakon izbora, osim protesta na ulicama, organizovali su i kontinuirano alarmiranje predstavnika Evropske unije da se, imajući u vidu iskustva i znanja njihovih posmatrača na izborni dan, založe za međunarodnu istragu i da ne priznaju rezultate.

– Ovo je jako dobar prvi korak, očigledno je da se stvari menjaju i da kod velikog dela međunarodne zajednice postoji želja da se ne prećuti velika krađa izbora u Srbiji. Mi smo intenzivno radili na tome da naši partneri u Evropskoj uniji shvate šta se desilo u Srbiji i koliko velike posledice po demokratsko društvo ostavlja ovakva krađa – kaže za Danas Radomir Lazović iz Zeleno-levog fronta.

Naravno, dodaje, tek predstoji glasanje o rezoluciji EP.

Čak ni Bilčik koji je najverniji Vučićev saradnik neće moći da ga opravda ovaj put

– Mislim da čak ni Bilčik koji je najverniji Vučićev saradnik neće moći da ga opravda ovaj put jer su i svi međunarodni posmatrači vrlo jasno i vrlo konkretno rekli da su izbori pokradeni, a dokazi su posebno u Beogradu jaki – smatra sagovornik Danasa.

Međunarodna zajednica neće prećutati veliku krađu izbora u Srbiji: Sagovornici Danasa o predstojećoj rezoluciji Evropskog parlamenta 2
foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ)

Mi ćemo pored insistiranja na međunarodnoj podršci, kaže dalje, raditi i na druga dva pravca kako bismo došli do poništavanja izbora i održavanja novih u drugačijim uslovima, a to su pokretanje svih pravnih mehanizama pred našim institucijama i pritisak građana na ulicama kroz proteste i sve druge akcije.

Očigledno da je u pitanju drugo poluvreme, ocenjuje za Danas Goran Miletić, direktor Civil Rights Defendersa za Evropu, napominjući da su Zeleni, Socijaldemokrate i Liberali u EP izvršili dodatni pritisak, te da će rasprave o izborima u Srbiji biti mnogo brže nego što se očekivalo.

– Međutim, u drugom poluvremenu je fokus na rezoluciji, a naročito na formulacijama koje će sadržati. Posledice rezolucije koja će govoriti o izbornim neregularnostima su političke. To, dakle, postaje zvanični dokument koji će posle toga i Evropska komisija morati da uvaži u svojim odnosima sa Srbijom. Nikakvih posledica neće biti preko noći, ali bi rezolucija mogla jasno da pokaže da izborni proces u Srbiji više ne može da se odvija kao do sada – objašnjava sagovornik Danasa posledice usvajanja rezolucije o izborima u Srbiji.

Međunarodna zajednica neće prećutati veliku krađu izbora u Srbiji: Sagovornici Danasa o predstojećoj rezoluciji Evropskog parlamenta 3
Foto: BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC

Što se tiče rasprave u sredu, 17. janurara, dodaje, verovatno će biti burne rasprave sa dosta kritike prema vlastima u Beogradu uz neke, naprimer, Orbanovog Fidesa, koji neće videti nikakav problem u sprovedenim izborima…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari