Koji je jedini način da Vučić izbegne međunarodnu istragu u vezi sa izborima? 1foto Antonio Ahel/ATAImages

Ono što zovemo međunarodnom istragom izbora i dalje nije isključeno, tako da je i dalje više verovatno da će biti aktivnosti u ovom pravcu. Međutim, ključno je kako će to formalno izgledati. Moguće je da će to biti višepartijska misija EP uz saglasnost vlasti i opozicije koja će formalno dati preporuke, ali će u praksi svi biti saglasni da se će se one primeniti – rečeno je Danasu u diplomatskim izvorima u Evropskoj uniji.

Predstavnici opozicije naveliko alarmiraju zvaničnike Evropske unije da se uključe u postizborni proces u Srbiji, odnosno da ne priznaju rezultate izbora od 17. decembra, zbog očiglednosti nepravilnosti i krađe koju je sproveo režim Aleksandra Vučiča.

Iz Evropske unije stižu uglavnom glasovi koji nagoveštavaju da bi tako nešto bilo moguće, osim onog Vladimira Bilčika, izvestioca Evropskog parlamenta za Srbiju, koji se, posle izjave da su izbori u Srbiji „prošli glatko“, sada istakao napomenom da je iluzorno očekivati međunarodnu istragu o krađi izbora u Srbiji.

Sagovornik Danasa iz EU, međutim, napominje da je moguće da će to biti neka „follow-up misija OEBS-a ili neke druge organizacije kao što je Savet Evrope“.

– Trenutno su u toku konsultacije iza zatvorenih vrata i još nikakve odluke nisu donete. Iako je Bilčik rekao da bi istraga bila krajnje neobična, on nije isključio da će je biti, a još manje je isključio neko drugo međunarodno posredovanje pod drugim imenom, budući da ne verujem da bi vlast pristala na nešto što bi se zvalo „istraga“. Sa druge strane, on u izjavi naglašava nesporne elemente kao što je velika izlaznost građana, dok svi ostali izvestioci i predstavnici misija naglašavaju izborne nepravilnosti. Iako Bilčik dolazi iz najveće političke grupacije u EP, ipak za sada pretežu izjave i zaključci svih ostalih i to je nemoguće ignorisati – ističe sagovornik Danasa.

Koji je jedini način da Vučić izbegne međunarodnu istragu u vezi sa izborima? 2
Foto: FoNet/Ana Paunković

Za sada deluje da je jedini način da Vučić izbegne međunarodno posredovanje, zaključuje dalje, taj da se izbori u Beogradu ponove uz preostale lokalne, ali bi pitanje izbornih uslova ponovo bilo na stolu.

– Prvo, kao građanin ove zemlje se osećam poniženo što se o srpskom izbornom procesu izjašnjava bilo ko i bilo gde izvan zvaničnih institucija ove države. To je još jedan dokaz ne samo neustavnog, već i duboko nepatriotskog delovanja režima Aleksandra Vučića – kaže za Danas Miodrag Jovanović, profesor Pravnog fakulteta u Beogradu i jedan od inicijatora ProGlasa.

I kao drugo, kako smatra Jovanović, treba na najrealističniji mogući način sagledavati ulogu i domašaje intervencije međunarodnih aktera.

– To, pre svega, znači da politički činioci u Srbiji treba da iskoriste sve dostupne unutrašnje pravne i institucionalne mehanizme kako bi zaštitili institut demokratskih izbora. Kako stvari stoje, to će se činiti u formi zahteva Ustavnom sudu za poništaj prethodnih izbora na svim nivoima, jer su svugde uočeni isti obrasci sistemskih neregularnosti. Podsećam da je ProGlas pozvao građane da nam do 13. januara dostave sve foto i video materijale koji potkrepljuju izborne nepravilnosti – napominje.

Koji je jedini način da Vučić izbegne međunarodnu istragu u vezi sa izborima? 3
Foto: J. Č.

Scenario iz 1996-97. nije realan

Kako dodaje, krajnji materijal će biti sastavni deo zahteva upućenog Ustavnom sudu.

– Tek kada mi sa svoje strane uradimo sve što je potrebno – a to ne isključuje ni neke nove ulične proteste i demonstracije – možemo očekivati i odgovarajuću reakciju međunarodnih aktera. U tom pogledu, ni ja kao realističan scenario ne vidim reprizu 1996-1997. Ono na čemu mislim da srpske opozicione političke partije, zajedno sa građanima i nevladinim sektorom, treba da insistiraju jeste da se već na narednim redovnim lokalnim izborima – a nadamo se i na ponovljenim izborima na drugim nivoima – striktno i skrupulozno primene sve preporuke ODIHR-a. Svi zahtevi koji se upućuju vlastima moraju da referišu na tačke ranijih preporuka i preliminarnog izveštaja posmatračke misije o izborima od 17. decembra – kaže sagovornik Danasa.

To će, ističe, biti najbolja osnova za reakciju različitih međunarodnih činilaca i njihov pritisak na aktuelnu vlast da bar minimalno upristoji izborne uslove.

– Jer, ponoviću reči koje sam izgovorio 30. decembra na kraju protestnog skupa ProGlasa, pređu li i Ustavni sud i građani preko onoga što nam se desilo na ovim izborima, Srbija će iz kakve-takve izborne demokratije otvoreno zakoračiti u režim diktature – zaključuje Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari