Kako sprečiti kočenje rasprave o izbornoj krađi u EP: Diplomatski izvor iz EU za Danas o ključnom potezu opozicije koji se tiče Bilčika 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Očekivanja od međunarodne zajednice treba da budu realna a ne preterana. Najjednostavnije mesto za uticaj je svakako Evropski parlament i ključno je raditi sa različitim političkim grupacijama, u prvom redu – sa Zelenima, Liberalima i Socijaldemokratama – kaže za Danas diplomatski izvor iz Evropske unije.

Sagovornik Danasa, koji je želeo da ostane anoniman je, osvrćući se na navode da je Vladimir Bilčik, specijalni izvestilac EP za Srbiju, koji dolazi iz najveće stranke tog tela, uspeo da spreči da Evropski parlament uopšte raspravlja o krađu izbora u Srbiji, kaže da će EPP imati malo izbora ukoliko postoji veliki pritisak od strane ostalih političkih grupacija.

Međutim, dodaje, ovome ne ide u prilog preterivanje sa napadima na EU, a ni optuživanje Aleksandra Vučića da izdaje Kosovo.

– Sa druge strane, vlast sigurno uveliko ima dijaloge i vezano za ODIHR izveštaj, a i za Evropski parlament. Pokušaće na sve načine da ublaži formulacije, ali je na opoziciji da sa međunarodnom zajednicom sarađuje na ovim izveštajima, a ne da se sve svede na durenje zbog odsustva kritika – zaključuje sagovornik Danaasa.

Đorđe Pavićević, profesor FPN i funkcioner Zeleno-levog fronta, stranke čiji predstavnici se intezivno angažuju na alarmiranju međunarodne zajednice da sprovede istragu u vezi sa izbornom krađom i da ne prizna rezultate izbora održanih 17. decembra u Srbiji, kaže za Danas da će „verovatno doći do nekog oblika posredovanja u pogledu izveštaja o neregularnosti izbornog procesa u Srbiji jer će vlastima biti teško da odbiju sve kritike i eventualne zaključke koje će doneti Evropski parlamentnakon najavljene rasprave u februaru ili ukoliko vlade velikih evropskih država izvše pritisak.“

Bilčik i Varhelji će pod uticajem SNS pokušati da obesmisle raspravu o krađi izbora u Srbiji

– Pitanje kakvu će formu i mandate imati eventualna misija. Predstavnici vlasti, sa svojim saveznicima iz najbrojnije grupacije u Evropskom parlament, Evropske narodne partije, a pre svega preko Bilčika i Varheljija, će se truditi da što više obesmisli i produži formiranje komisije koja bi se bavila izbornim neregularnostima – napominje Pavićević.

Kako sprečiti kočenje rasprave o izbornoj krađi u EP: Diplomatski izvor iz EU za Danas o ključnom potezu opozicije koji se tiče Bilčika 2
Đorđe Pavićević/Foto: N. Kovačević

Videli smo da su već, koristeći formalne izgovore, ističe dalje, uspeli da odlože raspravu u EP na osnovu preliminarnog izveštaja OEBS-a.

– Takođe, pokušaće da izbegne situaciju u kojoj bi se istraživale nepravilnosti iz prethodnog izbornog procesa koje bi išle u pravcu poništavanja parlamentarnih izbora. Vreme u ovom procesu igra važnu ulogu jer postoje rokovi za konstituisanje parlamenta i lokalnih vlasti, pre svega one u Beogradu, a nezavisno od toga biće, najkasnie do juna, održani preostali lokalni izbori – ukazuje sagovornik Danasa.

Zbog toga će strategija odugovlačenja biti ključna, ističe, jer evropske institucije ne mogu toliko brzo da reaguju bez široke saglasnosti svih.

– Stoga će se vlast truditi da ubrza proces formiranja vlasti i eventualno raspiše nove izbore za grad Beograd i još neke opštine, kako bi ovu temu što pre skinula sa dnevnog reda i pomerila priču sa izbornih prevara ka ispunjavanju izbornih uslova i problem svela na administrativne lavirinte u kojima se odlično snalazi – objašnjava Đorđe Pavićević.

Ipak, izborna krađa je krađa i od toga vlast ne može pobeći

Ipak, izborna krađa je krađa, dodaje, teža od nekih drugih i od toga vlast ne može pobeći.

– Pomoć Evropske unije potrebna je pre svega da se sklone političke i administrativne prepreke za utvrđivanje nepravilnosti i nezakonitosti koje se događaju tokom izbornog procesa, ne da se ponovo igramo mačke i miša ili držite lopova, a da zli umovi iz izbornog štaba SNS smišljaju nove načine na koje će pokrasti izbore – zaključuje sagovornik Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari