Lazović: Upoznaću evroparlamentarce sa svim zloupotrebama vladajuće većine 1Foto: Ne davimo Beograd

Na međustranačkom dijalogu koji će biti održan u Skupštini Srbije , pod pokriviteljstvom Vladimira Bilčika i Matjaža Nemeca, evroparlamenace ću upoznti sa zloupotrebama u parlamentu Srbije, koji su doveli do toga da ni jedan predlog opozicije ne može da se nađe na dnevnom redu, kaže za Danas Radomir Lazović, šef poslaničke gripe Zeleno -levi klub Ne davimo Beograd.

Od početka ovog saziva, kako kaže, ni jedan zakon koji je predložila opozicija nije se našao na dnevnom redu, a tehnički je to onemogućeno tako što se zasedanja zakazuju po hitnom postupku i onda nije moguće predložiti dopunu dnevnog reda.

„Dakle, glavna posledica zakazivanja sednica po hitnom postupku nije nedostatak vremena da se spremimo i recimo napišemo amandmane, nego to da nema promene dnevnog reda i nikada naši predlozi ne dođu do rasprave. Naravno važno je i vreme pripreme, ali smo i u tom kratkom vremenu uspevali da podnesemo i po 15 amandmana na sednici. Na isti način ni jedan anketni odbor, ni jedan predlog za formiranje neke komisije, niti bilo šta drugo, nije mogao da se nađe u raspravi“, nvodi Lazović..

Njegovo pitanje, koje će postaviti na međustranačkom dijalogu, je šta je zadatak narodnih poslanika, ako nije predlaganje zakona, bez obzira da li su opozicija ili vlast?

„Nama se to zloupotrebom onemogućava, jer se SNS plaši da se govori o poboljšanju života ljudi, regulisanju i kontroli stanarina, malim platama, poskupljenjima, poreskim olakšicama ili porezu na ekstra profit. Naši predlozi zakona se upravo bave ovim temama. Važno je istaći i potpuno arbitrarno predsedavanje Skupštinom Vladimira Orlića, gašenje mirkofona, kažnjavanje i omalovažavanje narodnih poslanika, zatim proglašavanje opozicije za rušitelje države i slično“, objašnjava šef poslaničke grupe Ne davimo Beograd , naglašavajući šta će biti njegova tema razgovora sa evroparlamentarcima..

Dodaje da je utisak da se SNS plaši da opozicija dobije prostor da govori o problemima građana i da su zato spremni da krše zakon, ali i na bizarne Sve to rade zloupotrebljavajući skupštinu i svakako protivzakonito.

Lazović napominje da je opozicija u sredu održala zajednički sastanak na kome je dogovoren koordinisani nastup u obraćanju evroparlamentarcima. Pored upoznavanja sa zloupotrebama parlementa, dogovoreno je da evroparlementarce upozorimo da prethodna runda međupartijskog dijaloga nije dala nikakav rezultat.

„Ključna pitanja iz prošle faze međupartijskog dijaloga nisu unapređena, pa je potrebna borba za slobodu medija, sprečavanje ucena i uticaja na birače, sprečavanje zloupotrebe javnih sredstava, razdvajanje različitih nivoa izbora, obavezu da nosilac liste moga biti i kandidat na izborima. Odnosno da se Vučić ne može kandidovati i na predsedničkim i na lokalnim i na izborima za mesne zajednice“, zaključuje sagovrnik Danasa

Kovač: Skupština je nakon poslednjh izbora pluralistička

Uoči početa treć runde međustranačkog dijaloga, Elvira Kovač , potpredsednica Skupštine Sbije ističe za Danas da je Narodna skupština nakon poslednjih parlamentarnih izbora pluralistička, i da su u njoj zastupljeni svi relevantni politički akteri i stranke čiji će predstavnici biti prisutni u želji da se razgovara o nastavku i modalitetima buduće saradnje sa Evropskim parlamentom.

„Dosadašnja saradnja je rezultirala konkrentnim pozitivnim merama i nadamo se da će u istom maniru biti nastavljena. Narodna skupština je mesto gde se vodi dijalog, i sastanku će se odazvati veliki broj predstavnika poslaničkih grupa“, objašnjava Kovač

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari