Stamenković: Vladajuća većina zlostavlja ministra Šarčevića 1Foto: Stefana Savić

Rasprava o amandmanima na predložene zakone iz oblasti prosvete počela je opomenama i oduzimanjem reči poslaniku SDS – Narodne stranke Miroslavu Aleksiću.

Opomene su izrečene jer je predsedavajući parlamenta Veroljub Arsić procenio da je Aleksić vređao dostojanstvo narodnih poslanika.

Aleksić je na početku rasprave naveo da poslanici vladajuće većine koji su u skupštini podneli 380 amandmana na predložene zakone obesmišljava rad Skupštine Srbije. „Takmičite se za “čitalačku značku“. Ako se nastavi ta praksa predložiću da opozicija ne učestvuje u radu, pa jedni drugima čitajte literarne sastave“, rekao je između ostalog Aleksić i dodao da su ovo važni zakoni i da senjima odlučuje budućnost dece i da nije red da se poslanici rugaju onima čije interese zastupaju.

Arsić mu uzvratio da na taj način vređa kolege poslanike i dostojanstvo skupštine i izrekao mu je prvu opomenu, a poslanik SDS – Narodna stranbka pitao je o kakvoj uvredi je reč, na šta mu je predsedavajući uzvratio da je diskusije poslanika nazvao literarnim radovima.

Aleksić je rekao da predsedavajući može da mu izriče koliko hoće opomena i upitao kakva je to uvreda ako je rekao da je neko napisao literalni rad. U nastojanju da objasni svoje stavove, Aleksić je zaradio i drugu opomenu, a Vladimir Orlić, zamenik šefa poslaničke grupe SNS, podsetio je da su “oni koji sede sa druge strane (opozicija)“ podneli veći broj amandmana od vladajuće većine, ističući da je o tome već govorio, ali da „pojedini dolaze u skupštinu tek kada se naspavaju, pa propuste šta je rečeno“.

„Dobra vest je da niko iz SNS nije predlozio amandman “Deda mraz se spušta niz odžak i vozi sanke“, a upravo takve su predlagali oni koji nas danas komentarišu. Takve amandmane, stručne i ozbiljne, predlagali su oni koji sebi daju za pravo da komentarišu naše”, rekao je Orlić.

Aleksić je, pre nego mu je oduzeta reč, kazao da je ta poslanička grupa podnela 31 amandman, te da Ministarstvo prosvete zakonom želi da postavi krov na kući, a da nema zidova, i smatra da zapravo obrazovni sistem Srbije nije postavljen na zdrave noge. On je kritikovao i osnivanje Agencije i Saveta u okviru zakona, navodeći da nema kriterijuma za izbor članova Saveta koji je važan jer predlaže standarde kvalifikacija.

Na konferenciji za novinare, poslanik SDS-Narodna stranka ocenio je da ova sednica dokazuje da se strategija vladajuće većine za obesmišljavanje rada parlamenta nastavlja. On je pročitao amandmane koje su podneli poslanici SNS Vladimir Orlić, Veroljub Arsić i Marko Atlagić i dodao da su svi isti. Aleksić je rekao da amandman na član jedan koji je podneo Orlić glasi: “NOKS-om se afirmiše sveukupni razvoj Srbije”, amandman koji je podneo Arsić: “NOKS-om se afirmiše sveukupni razvoj Srbije sa posebnim osvrtom na razvoj poslovne klime” i amandman koji je podneo Atlagić: “NOKS-om se afirmiše sveukupni razvoj Srbije sa posebnim osvrtom na razvoj sistema obrazovanja”.

Aleksić je objasnio i da pored amandmana poslanicima vladajuće većine neko napiše sastav koji oni čitaju u parlamentu hvaleći vlast, usput trošeći vreme za raspravu o zakonima. I poslanica Pokreta „Dosta je bilo“ Branka Stamenković apelovala je na kolege iz vladajuće Srpske napredne stranke u Skupštini Srbije da se vrate raspravi o amandmanima na prosvetne zakone umesto što se, kako je rekla, takmiče ko će se recitacijama i monolozima bolje dodvoriti „velikom vođi“ Aleksandru Vučiću.

Ona je na konferenciji za novinare rekla da poslanici prisustvuju „zlostavljanju ministra prosvete“, jer umesto da se vodi konstruktivna rasprava o amandmanima na prosvete zakone, kojima bi zakonski predlog mogao da bude popravljen, poslanici SNS su organizovali „recitatorsku sekciju“ u kojoj recituju pesme i monologe o „velikom vođi“.

„Ko pobedi, dobiće funkciju u nekom Upravnom odboru, pa će uz poslaničku platu imati i džeparac, a najveći gubitnici te audicije su građani Srbije“, rekla je Stamenkovićeva i dodala da DJB neće učestvovati u „toj farsi“, kao što nije učestvovao ni do sada, ali da mora da apeluje na poslanike SNS interes građana stave ispred partijskog i ličnog interesa i da počnu raspravu o onome što stvarno muči gradjane, a ne o tome „ko najviše voli velikog vođu“.

Više stotina amandmana

Na Predlog zakona o Nacionalnom okviru kvalifikacija podneto je više od 600 amandmana, a na Predlog zakona o udžbenicima podneto je 137 amandmana, dok je na Predlog zakona o prosvetnoj inspekciji stiglo 35 amandmana. Pred poslanicima su i Predlog zakona o e-upravi, na koji su podneta 133 amandmana, te Predlog zakona o nacionalnoj infrastrukturi geoprostornih podataka, sa podnetih 49 amandmana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari