Potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Bugarske Ivajlo Kalfin i šef srpske diplomatije Vuk Jeremić potpisali su juče u Beogradu Memorandum o evrointegracijama i programu Partnerstvo za mir. Kalfin i Jeremić su se složili da su evroatlantska integracija Srbije i proces rešavanja kosovskog pitanja, dva odvojena procesa.

Potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Bugarske Ivajlo Kalfin i šef srpske diplomatije Vuk Jeremić potpisali su juče u Beogradu Memorandum o evrointegracijama i programu Partnerstvo za mir. Kalfin i Jeremić su se složili da su evroatlantska integracija Srbije i proces rešavanja kosovskog pitanja, dva odvojena procesa. Bugarski zvaničnik je novinarima posle potpisivanja memoranduma rekao da put Srbije ka evroatlantskim strukturama i problem rešavanja Kosova „nisu povezani procesi“. Kalfin je rekao da je „Kosovo osetljivo pitanje i da se Bugarska zalaže za dijalog“.
– Važno je da već postoji politički proces za (rešavanje) pitanja Kosova. Očekujemo šta će biti rečeno na sednici SB UN – rekao je bugarski ministar i dodao jednostrano proglašavanje nezavisnosti Kosova „ne bi bilo dobro“.
Kalfin i Jeremić su rekli da su razgovarali i o jačanju bilateralnih odnosa u raznim oblastima.
Kako je saopšteno iz Vlade Srbije Kalfin je juče u razgovoru s potpredsednikom vlade Božidarom Đelićem podržao potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Srbije EU 28. januara 2008. On je istakao da je dalji napredak Srbije ka evropskim integracijama u interesu Bugarske. Kalfin i Đelić su razgovarali i o ekonomskoj saradnji dve zemlje, posebno u oblasti energetike i u tom smislu istakli značaj da gasovod „Južni potok“ prođe kroz Srbiju. Kalfin je u Beogradu razgovarao i s predsednikom parlamenta Oliverom Dulićem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari