Stefanović (SSP): Ministarstvo i Er Srbija ponovo krše zakon i kriju informacije 1Foto: Beta/ Branislav Božić

Zamenik predsednika Stranke slobode i pravde (SSP) Borko Stefanović najavio je danas da će uputiti žalbu Povereniku za informacije od javnog značaja protiv odgovornih u Ministarstvu finansija i Er Srbiji jer su ponovo propustili da u zakonskom roku od 15 dana dostave podatak o tome kome idu desetine miliona evra kojim se pokrivaju gubici Er Srbije i Etihada.

U pisanoj izjavi, Stefanović je rekao da je SSP tražio od Vlade da obavesti gradjane koje dugove, kome i u kojem iznosu su plaćali 2016, 2017. i 2018. godine, jer se očigledno ne radi o starim dugovima JAT-a, za koje se država zakonom obavezala da ih isplati do 15. marta 2015. godine.

„Zahtevali smo i od Er Srbije, kao većinski državne kompanije, da objavi koliko koštaju slotovi na Hitrou koje iznajmljuje od Etihada, uz avion Erbas A320, koji sa Etihadovom posadom iz nedelje u nedelju leti gotovo potpuno prazan i dodatno uvećava milionske gubitke Er Srbije. Er Srbija je dužna da objavi i kome je isplaćena provizija od 6,55 odsto, odnosno 7,9 miliona dolara, kada se Er Srbija zadužila kod Etihada za kredit od 120 miliona dolara sa kamatom od 7,64 odsto“, naveo je on.

Stefanović je rekao da javnost mora da bude upoznata sa tim i ostalim davanjima Etihadu.

„Ispada da smo nekada iz budžeta plaćali 25 miliona evra za gubitke JAT-a a danas pokrivamo gubitak Etihada od 1,2 milijarde evra“, rekao je on.

On je dodao da će SSP zbog toga uputiti žalbu Povereniku jer se ne sme dozvoliti da predstavnici vlasti prikrivanjem informacija pobegnu od odgovornosti za štetu koju čine svim gradjanima Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari