Stefanović sa Fajon i Bilčikom o izbornim uslovima 1Foto: BETAPHOTO/MUP SRBIJE/MO

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović razgovarao je danas sa delegacijom Evropskog parlamenta o do sada preduzetim merama na unapređenju izbornih uslova u našoj zemlji i predstavnike EP Tanju Fajon i Vladimira Bilčika upoznao sa predlogom za smanjenje izbornog cenzusa, o kome trenutno raspravljaju poslanici Narodne skupštine.

Stefanović je rekao da se time povećava stepen demokratičnosti, ali i reprezentativnosti volje građana u republičkom i lokalnim parlamentima, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

„Ukoliko se usvoji ovaj predlog izborne liste će lakše moći da pređu cenzus i dobiju mandate.

On jedino ne ide na ruku Srpskoj naprednoj stranci, koja će sa istim brojem glasova dobiti manje mesta u parlamentu ili lokalnim skupštinama“, objasnio je Stefanović, koji je ujedno i predsednik Radne grupe za saradnju sa OEBS i ODIHR.

On je podsetio i da su izabrana tri nova člana Saveta REM, kao i da će uskoro biti izabrana još dva.

„Danas ističe rok za predlaganje kandidata za dva nedostajuća člana. Do sada izabrani članovi REM su nestranačke ličnosti, koji su poznati kao ozbiljni profesionalci u svojim oblastima, a to će biti slučaj i sa izborom preostalih“, istakao je Stefanović.

Kada je reč o merama koje su do sada preduzete na unapređenju izbornog procesa, Stefanović je podsetio i da je u Skupštini Srbije formiran Nadzorni odbor koji će pratiti postupke političkih stranaka, kandidata i medija tokom izbornih aktivnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari