Radimo i dalje sa svega 350 litara vode u sekundi, što je upola manje od neophodne količine, ali ne znam da li ćemo u naredna dvadeset četiri časa uspeti da održimo i taj nivo – saopštio je za Danas Ljubo Lazović, direktor Javnog preduzeća Rzav, istakavši da će stanje biti gore ukoliko ne bude kiše.

Radimo i dalje sa svega 350 litara vode u sekundi, što je upola manje od neophodne količine, ali ne znam da li ćemo u naredna dvadeset četiri časa uspeti da održimo i taj nivo – saopštio je za Danas Ljubo Lazović, direktor Javnog preduzeća Rzav, istakavši da će stanje biti gore ukoliko ne bude kiše.

Brana Svračkovo jedino rešenje

Jedino i dugotrajno rešenje problema u vodosnabdevanju pet opština zapadne Srbije koje se snabdevaju iz sistema Rzav jeste izgradnja akumulacije Svračkovo. Iako su političari tokom predizbornih kampanja to obećavali, ništa nije urađeno, a oko 200.000 stanovnika tog dela Srbije svakog leta sučava se sa nestašicom vode. Prema rečima Ljuba Lazovića, direktora vodosistema Rzav, izgradnja brane koštala bi oko 70 miliona evra, a gradnja bi trajala pet godina.

On je dodao da su nadležni državni organi odbili zahtev da se sa sadašnjih 700 litara u sekundi biološki minimum Rzava smanji na 500 litara, ali da su predsednici pet opština ponovo uputili isti zahtev.

Odluka Ministarstva još nije počela da se sprovodi

Ministarstvo za zaštitu životne sredine dalo je saglasnost da se na reci Rzav smanji biološki minimum protoka vode za 100 litara u sekundi, kako bi se ublažile nestašice vode za piće u pet opština zapadne Srbije. Međutim, ta odluka Ministarstva još nije počela da se sprovodi. On je istakao da je sve spremno da se poveća isporuka vode za 100 litara, ali da niko ne može to da učini bez zvanične pisane odluke. Snabdevanje pet opština zapadne Srbije vodom iz regionalnog vodosistema Rzav danas je dodatno smanjeno. Te opštine sada dobijaju 350 litara vode u sekundi, odnosno upola manje nego pre osam dana.

S druge strane, udruženja i aktivisti za zaštitu životne sredine upozoravaju da je vodostaj Rzava veoma nizak, te da bi smanjenje biološkog minimuma ugrozilo živi svet u toj reci, jednoj od najčistijih u Srbiji. Oni građanima savetuju da koriste stare bunare iz kojih su zahvatali vodu pre otvaranja gradskih vodovoda.

ŠUTANOVAC: Interventna pomoć u cisternama

Ministar odbrane Dragan Šutanovac izjavio je da je tokom jučerašnjeg dana 11 cisterni s vodom trebalo da stigne u područja centralne Srbije koja imaju problema sa vodosnabdevanjem. Šutanovac je istakao da će to biti interventna pomoć ali i upozorio da se sistem za vodosnabdevanje s jezera Rzav mora sanirati kako bi se idućeg leta izbegle iste situacije.

U Požegi koja je juče od potrebnog 51 litra u sekundi dobila svega 25 litara i dalje su na snazi restrikcije od 22.00 do 5.00 ujutro. Ipak, kako ističe Aleksandar Grbović, predsednik Opštine, tokom dana najuži centar grada ima vodu, ali ne i oko sedamdeset odsto građana u višim zonama i selima ili je imaju po dva ili tri časa pre podne. On je Danasu rekao da je na sastanku predsednika pet opština i direktora lokalnih vodovoda s ministrom Sašom Draginom, preksinoć u Gornjem Milanovcu, dogovoreno da Vojska Srbije obezbedi po pet cisterni za Požegu i Arilje. Cisterne će biti punjene vodom u Užicu. Takav režim je na snazi od preksinoć, a obaveza opština je da obezbede gorivo za vozila i hranu za vojnike.
– Svakim danom je sve teže, a juče nam je isporučeno oko šezdeset odsto manje od potrebne količine. Tokom noći, za vreme restrikcija, punimo rezervoare, a ujutro vodu uključujemo celom gradu. Najuži centar Požege ima vodu, a visoke prigradske i seoske zone samo onoliko koliko štede. Neko ima do devet časova ujutro, a neko do tri časa posle podne, zavisi ko koliko uštedi – objašnjava za Danas Miljko Krgović, direktor JKP Naš dom u Požegi.
On ističe da je ovo preduzeće obezbedilo po dve cisterne s pijaćom i tehničkom vodom i pet stacionarnih cisterni za potrebe stanovništva u predgrađima. Slična situacija je u Arilju, gde su na snazi osmočasovne restrikcije.
– Stanje je veoma loše. Ima delova grada koji su bez vode duže od osam časova, ali i onih koji su danima bez vode. Iz vodosistema Rzav juče je Arilju isporučeno samo 25 litara u sekundi, što je manje od polovine potrebne količine – rekla je Danasu Mira Avakumović, predsednica Opštine Arilje, istakavši da su pod restrikcijama sve ustanove i institucije u tom gradu.
– Na sreću škole još ne rade, a za vrtić i Dom zdravlja obezbedili smo po jednu cisternu. Uoči početka školske godine, ako ovakvo stanje potraje, planirali smo i cisterne s vodom za piće i za škole – izjavila je predsednica ariljske opštine.
Problemi u vodosnabdevanju iz regionalnog sistema Rzav nastali su zbog dugotrajne suše i visokih temperatura. Stanje elementarne nepogode proglašeno je u Arilju, Požegi i Lučanima i Gornjem Milanovcu, dok je pomoć u vodosnabdevanju Čačka pružilo JP Vodovod iz Užica. To preduzeće je povećalo protok vode rekom Đetinjom iz akumulacije Vrutci, što bi preko pritoka trebalo da poveća vodostaj Zapadne Morave, kod brane u Parmencu kod Čačka. Prema rečima Milomira Sredojevića, direktora užičkog Vodovoda, Užice nema problema sa snabdevanjem tokom leta, jer Fabrika vode u tom gradu koristi sasvim dovoljne količine vode iz akumulacije Vrutci, u blizini grada. On je podsetio da je ta akumulacija projektovana tako da je njen kapacitet dovoljan za snebdevanje grada u narednih trideset godina.
Rešavanju problema nestašice vode u opštinama Arilje, Požega, Lučani, Gornji Milanovac i Čačak od juče su se priključile vojska i policija s mobilnim i stacioniranim cisternama.
Opštine već danima nemaju dovoljno vode, a u četiri opštine proglašeno je vanredno stanje. Inače, isporuke vode s regionalnog sistema Rzav za potrebe Arilja, Požege, Lučana, Čačka i Gornjeg Milanovca, zbog dugotrajne suše i niskog vodostaja te reke, svakog dana su sve manje i prepolovile su se nakon restrikcije koja je počela još 14. avgusta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari