Stojanović: EU integracije regiona podsećaju na roman "Veridba je dugo trajala" 1Foto: FoNet/ Milica Vučković

Evropske integracije regiona, uključujući i Srbiju, sve više podsećaju na roman i film „Veridba je dugo trajala“, izjavila je FoNetu novinarka Danasa Marija Stojanović, koja u spoljnopolitičkom kursu zvaničnog Beograda primećuje nedoslednost, protivrečnost i prećutkivanje.

Srbija treba da ima dobre odnose i sa zemljama Istoka i Zapada, ali mi smo se nedavno pridružili sankcijama Evropske unije protiv Belorusije, mada naše vlasti o tome ćute, pa ne znamo šta će od tih sankcija biti primenjeno, ilustrovala je Stojanović u serijalu razgovora Agreman.

Da stvar bude još zanimljivija, da ne kažem čudnija, dodala je ona, u toj istoj nedelji kada smo prihvatili da se pridružimo sankcijama, ministar odbrane Srbije se sastao sa beloruskim kolegom.

Nepredvidivost i licemerje spoljne politike Srbije, Stojanović vidi i u nastupu predsednika Srbije Aleksandra Vučića u parlamentu kada je govorio o Kosovu i za sve okrivio Zapad, da bi onda naglasio prijateljske odnose sa francuskim predsednikom ili divljenje nemačkoj kancelarki Angeli Merkel. Ona misli da je ovaj teren uvek bio i jeste važan velikim igračima sa Istoka i Zapada, koji se bore za prevlast u državama poput Srbije, kao tampon zone i podseća da je Zapadni Balkan trusno područje na kojem uvek mogu da buknu neki geopolitički požari.

Stojanović je opredeljenost Srbije za političkom nezavisnošću i vojnom neutralnosti nazvala „hodom po istanjenoj žici“.

U nekim trenucima Srbiji donekle i polazi za rukom da učini korak napred, a da ne padne u politički ambis, rekla je ona i, kao primer, navela nabavku vakcina tokom pandemije.

Većinu tih vakcina, ruskih, kineskih i Fajzer smo platili, ali nisam sigurna da je takvo opredeljenje zemlje održivo na neki duži rok, ocenila je Stojanović. Proces evropskih integracija predugo traje i ona tu ne vidi iskrenost ni država kandidata, ali ni same Unije. Države kandidati, da su htele, odavno bi ispunile mnoge obaveze, pre svega u onome što se naziva vladavina prava, a trebalo bi da donese bolji život građanima, objasnila je Stojanović.

Prema njenim rečima, podjednaka doza neiskrenosti je i u EU, koja je „umorna i preumorna“ od brojnih kriza, počev od ekonomske, do najnovije kovid krize. Kao najočigledniji primer neiskrenosti EU, Stojanović je označila odlaganje početka pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom, iako je konstatovan napredak u ključnim oblastima. Ako se toliko čeka na otvaranje pregovora, koliko će tek oni trajati, upitala je Stojanović i dodala da je EU postala „Eldorado i bajka, a ne ostvariv cilj“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari