Stoltenberg: Nema promene mandata, Kfor ostaje na Kosovu 1Foto: EPA-EFE/JOHN THYS

Svih 30 članica NATO, uključujući SAD, su predani misiji Kfora na Kosovu i za Kfor nema promene mandata, izjavio je danas u Briselu generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg i time opovrgao glasine da neke sile traže povlačenje Kfora.

Stoltenberg je to rekao posle razgovora sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem koji je na zajedničkoj konferenciji za medije istakao da je od generalnog sekretara NATO dobio uveravanja u pogledu bezbednosti i zaštite na Zapadnom Balkanu.

„A kad je reč o nekim glasinama“, dodao je Vučić, „Stoltenberg je bio veoma jasan u pogledu neophodnosti da se očuva mir i stabilnost u regionu, a što je usredsređeno na ulogu Kfora u očuvanju stabilnosti“.

Stoltenberg je na pitanje kako NATO gleda na najave nekih zemalja na Zapadnom Balkanu, posebno Hrvatske, da povećaju broj vojnika u sastavu Kfora, uzvratio da se o tome sve članice NATO dogovaraju u saglasnosti sa smernicama koje su usaglašene od svih u Atlantskom savezu na temelju mandata utvrđenog rezolucijom 1244 SBUN, što se odnosi i na Hrvatsku.

Svaka promena mandata Kfora mora biti jednoglasno odobrena od 30 članica NATO, podvukao je Stoltenberg.

Vučić je ocenio veoma korisnim i uspešnim razgovore sa Stoltenbergom, a posebno je naglasio potpunu rešenost Srbije da nastavi dijalog s Prištinom u cilju postizanja kompromisnog rešenja.

Dijalog Beograd-Priština je, predočio je generalni sekretar NATO, najbolji okvir za nalaženje rešenja koje će ispoštovati prava svih zajednica i izgraditi trajni mir i NATO poziva dve strane da nastave dijalog.

Kako je naveo čelnik Atlantskog saveza, razmotreni su mnogi bezbednosni izazovi s kojima se suočava Zapadni Balkan, i NATO je posvećen očuvanju mira i bezbednosti u regionu, Kfor obezbeđuje sigurnost i bezbedne uslove za sve zajednice na Kosovu na temelju mandata Saveta bezbednosti UN.

NATO je rešen da izgradi snažno partnerstvo sa Srbijom i potpuno poštuje neutralnost Srbije, a „Srbija kao suverena nacija ima pravo da odlučuje o sopstvenom putu“, zaključio je Stoltenberg.

Zvaničnici: NATO nastavlja politiku otvorenih vrata

Zvaničnici NATO podsetili su da Alijansa nastavlja da vodi politiku „otvorenih vrata“ za države koje izražavaju aspiraciju da se pridruže evroatlantskoj zajednici, saopštila je danas Skupština Srbije povodom učešća delegacije na plenumu prolećnog zasedanja Parlamentarne skupštine NATO-a.

Parlamentarcima su se na otvaranju plenarnog zasedanja obratili predsednik Parlamentarne skupštine NATO, američki kongres Džerald Konoli (Gerald Connolly) i zamenik generalnog sekretara NATO Mirčea Džoana (Mircea Geoana).

Pored prioriteta koji očekuju NATO na predstojećem samitu 14. juna u Briselu, Džoana je istakao važnost današnjeg sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa generalnim sekretarom Alijanse Jensom Stoltenbergom.

„U vezi sa pitanjem bezbednosti na Zapadnom Balkanu, zamenik generalnog sekretara NATO je podsetio da Alijansa nastavlja da vodi politiku ‘otvorenih vrata’ za države koje izražavaju aspiraciju da se pridruže evroatlantskoj zajednici“, navodi se u saopštenju srpskog parlamenta.

U delegaciji Srbije su bili Dragan Šormaz, Snežana Paunović, Andrijana Avramov i Sandra Joković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari