Stručnjak Univerziteta Oksford: Kurtija će pritiskati da ukine uslove za dijalog 1Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Evropska unija (EU) i SAD izvršiće pritisak na kosovskog premijera Aljbina Kurtija (Albin) da počne dijalog o normalizaciji odnosa sa Srbijom bez postavljanja preduslova, ocenio je danas Ričard Kaplan (Richard Caplan), profesor medhunarodnih odnosa na Univerzitetu Oksford u intervjuu za Radio slobodna Evropa (RSE).

Kaplan je rekao da Srbija neće ispuniti Kurtijeve preduslove, zbog čega je moguće da dijalog traje u nedogled, kao što se dešava u slučaju Kipra ili Izraelaca i Palestinaca.

„Pitanje je hoće li biti dijaloga. Mislim da postoji pritisak na  Kurtija i Srbiju da nastave pregovore. Mislim da postoji mogućnost da će biti nastavljeni, ali nisam previše optimističan u pogledu rezultata koji mogu dati“, rekao je Kaplan.

Dodao je da je Kurti smanjio nivo očekivanja, jer je sugerisao da nije realno fokusirati se na sveobuhvatan sporazum već staviti fokus na pitanja poput teme nestalih osoba.

Kaplan je ocenio da ukoliko obe strane ne nastave dijalog, sadašnja situacija bi mogla da traje u nedogled. Stručnjak je naveo primere pregovora na Kipru između Turaka i Grka, kao i pregovore između Izraelaca i Palestinaca koji traju decenijama.

„Jedan od aspekata za koji se svi nadaju da može doneti promenu je članstvo Srbije u Evropskoj uniji. Kada bi to bilo realistično, a uslov za članstvo bio da ona normalizuje odnose sa Kosovom onda bismo mogli da imamo prekretnicu. Ali, sada kada gledam u budućnost, nisam previše optimističan“, dodao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari