Rektorski kolegijum Univerziteta: Rektorat će preduzeti mere 1Foto: Poceloje.rs

Tokom proslave Dana Univerziteta u Beogradu, 13.09.2019. godine u zgradu Rektorata je, pored zvanica, ušao veći broj lica koja nisu bila pozvana na proslavu, saopštio je Rektorski kolegijum Univerziteta.

Nakon Svečane akademije jedna grupa lica koja je sebe deklarisala kao studenti iz Pokreta „1 od 5 miliona“, ušla je sa transparentima na koktel u dvorište Rektorata. U međuvremenu se oformila i druga grupa i povremeno je dolazilo do međusobnih verbalnih sukoba i nagoveštaja fizičkog obračuna, navodi se dalje u saopštenju Kolegijuma.

Studentski parlament Univerziteta u Beogradu, kao jedini legitimni predstavnik studenata, pokušao je da posreduje između dve sučeljene strane i pozvao ih da ne vrše pritisak na rad tela Univerziteta, saopštavaju iz Kolegijuma.

Kako je dalje navedeno, u kasnim popodnevnim časovima druga grupa je napustila zgradu Rektorata, dok je prva grupa ostala u zgradi i prihvatila je pravila kućnog reda da se zgrada zaključava od petka posle podne do ponedeljka ujutro, ali im nije bilo onemogućeno da, po potrebi, izađu i vrate se u zgradu.

U zgradi su ostala dva radnika stalno angažovana na poslovima obezbeđenja Rektorata i petnaestak lica iz Pokreta „1 od 5 miliona“. Tokom današnjeg dana došlo je do kršenja dogovora i postavljanja novih uslova boravka u zgradi od strane lica koja borave u njoj, kažu iz Kolegijuma.

„Bezbedonosne kamere u Rektoratu su pokrili, čime je onemogućena redovna kontrola bezbednosti Zdanja, postavili su prepreke na sve ulaze u Rektorat i zahtevali da im se predaju ključevi zgrade“, rečeno je u saopštenju.

Kako je dalje navedeno Rektorski kolegijum ne odobrava neovlašćeni boravak bilo kojih lica van radnog vremena, kao i najavu onemogućavanja redovnih aktivnosti u Rektoratu.

„Mišljenja smo da ovakav način izražavanja stavova nije primeren akademskoj zajednici i da je grubo zloupotrebljena otvorenost Rektorata. Rektorski kolegijum neće dozvoliti sprečavanje normalnog rada Rektorata i u slučaju potrebe će preduzeti sve odgovarajuće pravne mere“, poručuju iz Kolegijuma.

Studenti udruženja Jedan od pet miliona „preuzeli kontrolu“ nad Rektoratom BU

Studenti iz udruženja „Jedan od pet miliona“ saopštili su danas da su „preuzeli kontrolu“ nad zgradom Rektorata Univerziteta u Beogradu pošto im je kako su naveli, „prethodne noći bilo ugroženo pravo na slobodu kretanja“.

Oni su ocenili da je „nečinjenje i nereagovanje uprave Rektorata i rektorke Ivanke Popović prilikom upada aktivista Srpske napredne stranke, koji su napali studente tokom blokade Rektorata, jasan znak da je autonomija Univerziteta narušena i ugled ove institucije tom prilikom ukaljan“.

„Sada studenti odlučuju o tome ko ulazi i izlazi iz zgrade Rektorata! Uprava i zaposleni ne mogu ući bez prethodnih pregovora“, navodi se u saopštenju.

Nezavisni studentski pokret o blokadi Rektorata: Varvarski zauzeli zgradu, nastavljaju politiku sile

Studenti iz udruženja „Jedan od pet miliona“ pozvali su „kolege i profesore“ da im se pridruže u „vanrednim okolnostima“, a građane da ih podrže „svojim dolaskom“.

Oni su juče sa kolegama, profesorima i javnim ličnostima započeli blokadu Rektorata Univerziteta u Beogradu zahtevajući da rektorka Ivanka Popović na RTS-u zatraži od premijerke Ane Brnabić razrešenje dužnosti ministra finansija Siniše Malog.

Studenti su nezadovoljni i jer im se, kako su naveli, remeti nastavna godina zbog održavanja Univerzijade, iduće godine u Beogradu.

Nezavisni studentski pokret upitao je danas, povodom blokade zgrade Rektorata Univerziteta u Beogradu, zašto studenti koji to čine daju sebi za pravo da odlučuju ko će se gde kretati i da time sprovode „teror manjine nad većinom i varvarski zauzimaju zgradu“.

Ovaj pokret, u saopštenju, ocenjuje da su u pitanju aktivisti Saveza za Srbiju i upitao ih ko su oni da preuzimaju kontrolu nad institucijom koja pripada svim studentima beogradskog Univerziteta.

„Njihovo današnje saopštenje u kojem poručuju da Uprava i zaposleni u Rektoratu Univerziteta u Beogradu ne mogu više ući na svoje radno mesto i da su oni ti koji će odlučivati ko će ulaziti i izlaziti iz zgrade otvara pitanje da li smo mi na divljem Zapadu“, upitao je Nezavisni studentski pokret u saopštenju.

Studenti i aktivisti udruženja „Jedan od pet miliona“ blokirali su juče zgradu Rektorata u Beogradu zbog toga što rektorka nije zatražila od premijerke Srbije Ane Brnabić da razreši ministra finansija Sinišu Malog čiji je doktorat osporavan mesecima.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari