Sukob u SNS-u došao do tužilaštva 1Foto: EPA-EFE/ MARKUS HEINE

Priča o nelegalnom prisluškivanju predsednika Srbije odmakla je dalje od većine drugih afera koje su prethodnih godina plasirali predstavnici vlasti. Za razliku od niza državnih udara, prevrata i priprema atentata koji se nisu udaljili od naslovnih strana i jutarnjih programa, afera „prisluškivanje“ došla je do Tužilaštva za organizovani kriminal (TOK).

Kako je nedavno istakao ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, imena visokih funkcionera MUP-a kojima su dostavljani transkripti nelegalno prisluškivanih razgovora predsednika Srbije Aleksandra Vučića i članova njegove porodice dostavljeni su TOK-u koje treba da kvalifikuje krivično delo. Vulin je takođe naveo da je ustanovljeno da su nelegalno nadgledana 1.572 razgovora i da nijedan od njih nije inkriminišući.

Tvrdnje ministra unutrašnjih poslova ne razlikuju se bitno od tvrdnji koje su 2016. godine iznosili policijski službenici Milan Dumanović i Mladen Trbović, koji su zbog nelegalnih naloga vrha MUP-a protiv više lica podneli krivičnu prijavu. Međutim, tada, po njihovoj prijavi nije postupano, a Dumanović i Trbović su otpušteni iz MUP-a i protiv njih je pokrenut krivični postupak za odavanje poverljivih informacija.

Milan Dumanović za Danas napominje da su on i kolega Trbović pre pet godina govorili o nelegalnim radnjama unutar MUP-a upirući prstom u Službu za specijalne istražne metode.

– Tom službom su rukovodili Dejan Milenković i Tomislav Radovanović koji je bio njegov zamenik. Njih je formalno postavio ministar Nebojša Stefanović, ali oni su postupali po nalozima i odgovarali državnoj sekretarki Dijani Hrkalović, navodi Dumanović.

On ističe da je jedina razlika danas u poređenju sa periodom od pre pet godina što se promenila politička klima.

– Te 2016. godine Dijana Hrkalović je postupala po nalozima Aleksandra Vučića. Međutim, kada je prestala to da čini pokrenut je ovaj postupak, navodi Dumanović. On naglašava da očekuje da u ovom slučaju bude podignuto nekoliko optužnica, ali i napominje da njihov cilj neće biti da se stane na put nezakonitim radnjama u MUP-u.

– Cilj ovog postupka je da se predsednik Vučić politički obračuna sa bivšim ministrom unutrašnjih poslova, a ne da se utvrdi istina. Da postoji istinska želja da se iskoreni ovo nezakonito ponašanje svi zaposleni u Službi za specijalne istražne metode bi trebalo da budu procesuirani, kaže Dumanović.

Momir Stojanović, bivši načelnik Vojno-bezbednosne agencije (VBA) ističe za Danas da je policija, dostavljanjem informacija o prisluškivanju predsednika Srbije, tužilaštvu prebacila „vruć krompir“ koje će, „morati nešto od toga da napravi, a da istovremeno iz slučaja izvuče sav potencijalno kompromitujući materijal“.

– Ja ne verujem da će zbog ovoga dela da bude podignuta optužnica. Pre mi deluje da će se ceo slučaj razvlačiti dok se ne zaboravi suština cele priče, kao što je to bio slučaj sa nekim drugim aferama. U ovom slučaju je važnije poslati poruku biračkom telu pred nastupajuće izbore, nego ustanoviti nečiju krivičnu odgovornost, ističe Stojanović.

Prema njegovim rečima, ključan detalj slučaja otkrio je ministar Aleksandar Vulin gostujući na RTS-u rekavši da su predsednik Srbije i članovi njegove porodice prisluškivani na osnovu naloga koje je odobrio sud.

– Dakle, policija je, postupajući po nalogu tužilaštva i po odobrenju suda, prisluškivala lica za koja je postojao zakonski osnov da budu na merama. I onda je predsednik, kao i članovi njegove porodice, u te razgovore sa inkriminisanim licima „upao“ više od 1.500 puta. Ukoliko je to tačno, po zakonu izveštaje o primeni mera dobiju načelnik Službe protiv organizovanog kriminala, načelnik Uprave kriminalističke policije i ministar unutrašnjih poslova. Međutim, oni se slabo pominju u kontekstu ove istrage, jer verovatno neke teme ne smeju da otvaraju ne znajući u kom pravcu to može da krene, ističe Stojanović.

Pored pravnog, slučaj „prisluškivanje“ od samog početka ima i jaku političku komponentu. Nju je u jučerašnjem intervjuu Večernjim novostima iznova naglasio i gradonačelnik Novog Sada i potpredsednik SNS-a Miloš Vučević. Vučević je istakao da unutar stranke postoje neki koji su pomislili da su „jači od predsednika Aleksandra Vučića“ i koji su preuzeli deo kontrole nad državnim sistemom. Gradonačelnik Novog Sada je precizirao da se među tim nekima nalaze i pojedini ministri, direktori državnih preduzela i drugi funkcioneri.

Urednik Nove srpske političke misli Đorđe Vukadinović ističe da je cela afera „prisluškivanje“ i nastala kao posledica sukoba unutar SNS-a.

– Priča o prisluškivanju je lansirana kako bi se doskočilo nekima u stranci koji se doživljavaju kao opasnost. Cela ova medijska buka i galama koja okružuje slučaj prisluškivanja je u funkciji uklanjanja Nebojše Stefanovića iz vrha stranke, navodi Vukadinović.

On ističe da sumnja da će neko od političara iz vrha SNS-a da bude obuhvaćen optužnicama za prisluškivanje, ali i napominje da je moguć svaki ishod.

– Smisao ovih priča je da se zaplaše lica protiv kojih je kampanja usmerena kako bi prihvatili da se tiho povuku. Ukoliko pristanu na to, sumnjam da će se ići dalje od ostavki i onda će i optužnice i ceo slučaj da budu zaboravljeni, ističe Vukadinović.

Propusti u obaveštajnoj zaštiti

Momir Stojanović, bivši načelnik VBA naglašava da je izuzetno značajno postaviti pitanje odgovornosti ljudi koji su zaduženi za kontraobaveštajnu zaštitu predsednika Republike. „Tu u prvom redu mislim da na Petu upravu BIA, koja je dužna da proveri svaki kontakt i svaku vezu predsednika. Ukoliko oni nisu bili u stanju da otkriju da predsednika prisluškuju institucije naše zemlje, onda se treba zapitati kako će da budu u stanju da otkriju prisluškivanje neke ozbiljne strane obaveštajne služe“, navodi Stojanović.

Predmet i dalje u predistražnoj fazi

I pored toga što je policija predala Tužilaštvu za organizovani kriminal imena funkcionera MUP-a za koje tvrde da su odgovorni za aferu „prisluškivanje“ ovaj postupak se, prema dostupnim informacijama, i dalje nalazi u predistražnoj fazi. Ime koje su mediji najčešće dovodili u vezu sa ovim slučajem je Dijana Hrkalović, bivša državna sekretarka MUP-a. Kako za Danas objašnjava njen advokat Nenad Tasić, kako je on obavešten, tužilaštvo još u ovom slučaju nije formalno pokrenulo istragu. „Dijana Hrkalović je sredinom januara saslušana u svojstvu građanina u policiji na ove okolnosti. Posle toga, nikakvih novih informacija o ovom slučaju nismo dobili“, navodi Tasić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari