Šumarac: Nije cilj smena Lutovca, već uvođenje reda u DS 1Foto: printscreen rtv

Dva spiska čanova Glavnog odbora, dva poziva za sednicu, dva predloga dnevnog reda i dve suprotstavljene strane ,deo su atmosfere pred dugo najavljivanu i više puta odlaganu sednicu Glavnog odbora Demokratske stranke koja će biti održana u nedelju 21. juna u Madlenijanumu u Zemunu.

Sednica je prvobitno bila zakazana za 14.mart, ali je zbog vanrednog stanja i virusa korona odložena za 31.maj, ali je iz istih razloga ponovo odložena za 21.juni.

Tako će se „prvi put u novijoj istoriji stranke“ dogoditi da sednica Glavnog odbora nije održana sedam meseci, mada to po Statutu mora biti na svaka tri meseca.

Nakon što su članovima Glavnog odbora Demokratske stranke stigla dva poziva za sednicu, jedan koji je poslao Sekretarijat stranke I drugi predsednik DS, juče je Sekretarijatu stranke predata inicijativa koju je potpisalo 140 članova GO kojom se traži dopuna dnevnog reda za nedeljnu sednicu GO DS i koja se odnosi na održavanje izborne skupštine Demokratske stranke.

“Toliko potpisa je potrebno da se ta tačka uvrsti u dnevni red Glavnog odbora DS. Spisak je zaključen još 8.marta ove godine za sednicu koju je predsednik Zoran Lutovac zakazao za 14.mart ,ali zbog objektivnih okolnosti I epidemije sednica je odložena.

Potpisnici te inicijative nisu sada već bivši članovi DS , kako se to pojavilo u medijima, već aktivni. Mi smatramo da se jedino izbornom skupštinom DS može prevazići ova kriza koja je sada  aktulena u DS , jer sva demokratska društva u svetu kada dođu u krizu, izborima rešavaju probleme.

Ova izborna skupština nije uperena i nije zahtev za smenu Zorana Lutovca i aktuelnog rukovodstva, već jedan apel da se na demokratski način rešavaju problemi u stranci.

Nadamo se da će i drugi članovi GO, koji nisu potpisali ovu inicijativu, podržati zahtev za sazivanje izborne skupštine I da ćemo na način prevazići sve probleme.

Da bi predlog bio uvršten u dnevni red potrebno je većina od ukupnog broja članova GO, odnosno 176 članova“ , kaže za Danas Dragoslav Šumarac, jedan od potpisnika inicijative za sazivanje vanredne izborne skupštine DS I aktuleni potpredsednik stranke .

Šumarac se nada da će DS ponovo biti stožer svih okupljanja demokratskih snaga i napominje da će pozvati sve bivše članove DS da se vrate u stranku, kao i da će konačno biti završen proces reujedinjenja stranke. To je, kako kaže jedini način da se stranka pripremi za predstojeće gradske i predsedničke izbore koji predstoje.

Sagovornik Danasa kaže da očekuje da će predlog za proširenje dnevnog reda prihvatiti i sam Zoran Lutovac, jer suspenzije i raspuštanje odbora samo vodi ka produbljavanju krize.

Šumarac kaže da pokretači inicijative nemaju već sada određenog kandidata za novog predsednika stranke.

“Kada se bude formirao organizacioni odbor on će pozvati ljude da se kandiduju za predsednika, statutarnu komisuju, potpredsednike.

Uostalom i sam Lutovac može ponovo da se kandiduje za predsednika strank, ali nam je cilj da se pojave nove snage koje mogu dati novi impuls demokratiji“ , ističe Šumarac.

Da Lutovac neće tako lako da prihvati pokrenutu inicijativu govori i njegova nedavna izjava za Danas u kojoj on kaže da će izborna skupština za predsednika i druge političke organe stranke biti održana kada tim organima isteknu mandati na koje su birani, a može i pre toga pod uslovima koji su predviđeni stranačkim statutom i drugim aktima.

Jedan od načina, kako je objasnio je, da većina članova Glavnog odbora izglasa nepoverenje predsedniku.

Naveo je, međutim, da će biti organizovana izborna Skupština na kojoj će se birati novi članovi Statutarne komisije, jer je ona neophodna posle suspenzije šestoro članova postojećeg sastava.

Predsenik DS u razgovoru za Danas objasnio je I da je dnevni red već utvrđen I da će se na sednici Glavnog odbora razmatrati njegov izveštaj i izveštaj Izvršnog odbora o radu u proteklom periodu, kao i neke važne odluke za budući rad i reformu stranke.

“Nijedna sednica Glavnog odbora do sada nije pokazala da postoji i najmanja dilema u vezi sa tim kakvu politiku želi i podržava većina članova tog stranačkog organa i Demokratske stranke uopšte.

Tako će biti i ovog puta. Takođe, nema nikakve sumnje u to da će režimski mediji i uoči ove sednice “javljati” kako sam izgubio podršku svojih stranačkih kolega i kako je sve spremno za moju smenu”, rekao je Lutovac za naš list , napominjući da će svima koji su se proteklih meseci javno oglašavali po pitanju stanja u DS, Gorici Mojović, Balši Božoviću, Milosavljeviću, Đeliću, Keni i svima drugima odgovoriti na organima stranke, ali I da nikakva pisma I inicijative neće sprečiti reformu Demokratske stranke.

Podsećamo, grupa članova DS, među kojima je i većina poslanika ove stranke, pokušala je da izdejstvuje sednicu Glavnog odbora za najpre početkom godine, pa onda za 17. maj, ali je predsednik stranke Zoran Lutovac saopštio da je među potpisima koji su sakupljeni da se zasedanje održi bilo i falsifikovanih, kao i potpisa ljudi koji nisu u DS, zbog čega je podneo i krivične prijave, a po jednoj je Aleksandra Jerkov dala izjavu u MUP-u.

Predsednik DS u međuvremenu je uzeo i pečat stranke, kako bi, kako je objasnio, sprečio savamalski scenario za Demokratsku stranku koju je grupa demokrata pripremala u saradnji sa režimom, odnosno kako bi sprečio upis novog, ovlašćenog lica u ministarstvu Branka Ružića.

Izvršni odbor DS je u međuvremenu, zbog nepoštovanja Statuta stranke na godinu dana na članstvo u stranci suspendovao i šest članova Statutarne komisije, od ukupno devet, a nezadovoljne demokrate pokrenule su apel za odbranu demokratije i vladavinu prava u stranci.

Potpisivanjem apela za očuvanje demokratije u DS nagovešteno je I da će na sednici Glavnog odbora 21.juna biti zatraženo i organizovanje izborne skupštine u DS koja bi trebalo da se održi za nekoliko meseci.

Tokom proteklih meseci raspušteno je više gradskih odbora ,a predsednici tih odbora zamenjeni su novim ljudima.

Iz DS je otišao I zamenik predsednika Saša Paunović zbog odluke da učestvuje na lokalnim izborima, dok su se pojedini članovi, pa čak I poslanici DS našli na drugim izbornim listama, uprkos odluci stranke da bojkotuje sve izbore.

Time su sebe praktično isključili iz stranke.

Zbog svega toga produbljene su podele u Demokratskoj stranci, a posebno su narasle tenzije između predsednika DS i osnivača stranke, odnosno bvših ministara iz redova DS .

Stoga nezadovoljne demokrate očekuju da će  sednica Glavnog odbora konačno doneti razrešenje, da će staviti tačku na nesuglasice I da će odlukom o održavanju izborne skupštine konačno biti uveden red u DS, koja je ne samo u organizacionoj, političkoj, već I finansijskoj krizi .

“ Biće to u nedelju burna sednica čiji je ishod bar za sada neizvestan. Sreća je što su toga dana izbori, pa neće sva pažnja medija biti usmerena ka nama “ , kaže jedan od nezadovoljnih demokrata, dok Dragana Rakić , potpredsednica DS koja je ostala uz Lutovca napominje da je sigurna da će politika koju vodi  predsednik stranke i aktuelno rukovodstvo ponovo dobiti ubedljivu većinu glasova na GO, kao što je i do sada bio slučaj .

Nakon Glavnog odbora DS će nastaviti  još snažnije sa sopstvenom reformom kako bismo na ličnom primeru građanima pokazali da smo spremni da menjamo i sebe i čitavo društvo.

DS će biti beskompromisna opozicija autokratiji Aleksandra Vučića, koja ne kalkuliše i ne dogovara se sa njim, nego se zajedno sa građanima  bori protiv ovog kriminalnog režima”, objašnjava Rakićeva i dodaje da je proces utvrđivanja ko je sve iz DS na listama za lokalne izbore je u toku i da će svi koji krše Statut i učestvuju na lažnim izborima  biti izbrisani iz članstva u DS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari