Šutanovac: Loš rezultat za DS 1Foto: Aleksandar Levajković/FoNet

Ovo je loš rezultat za nas, ali je još lošije što nismo uspeli da smenimo lošu vlast u Beogradu, poručio je u obraćanju novinarima u štabu DS lider demokrata Dragan Šutanovac.

On je potvrdio da koalicija „Da oslobodimo Beograd“ nije prešla cenzus, istakavši da „ne beži od odgovornosti i da će narednih dana na organima stranke razmatrati zašto se ovo desilo“.

Šutanovac je čestitao svim opozicionim listama koje su prešle cenzus, uz opasku da se nada da će u Skupštini grada zastupati interese svih građana koji su protiv vlasti.

„DS je danas posrnula, ali na nama je da nastavimo da se borimo za demokratsku i evropsku Srbiju… Ne mislim da nam je niko oduzimao glasove… Imali smo finansijski najskromniju kampanju, ali, nažalost, izgleda, da nismo dobro iskomunicirali sa biračima… Sada je kasno za bilo kakvo kajanje“, naveo je lider DS.

Prema Šutanovčevom mišljenju, „Beograd je danas bio kao bojno polje i bila je velika hrabrost izaći i glasati za opoziciju“. On je napomenuo da će koalicija oko DS „izvući pouke iz izbornog rezultata“ i da DS „jeste posrnula“, ali da „ideja DS-a i demokratske Srbije nije ugašena, od sutra krećemo u još žešću borbu za demokratiju“. Šutanovac je napomenuo da ne može da čestita naprednjacima na pobedi jer su „u protekle četiri godine neprestano urušavali Beograd“. Upitan da li se kaje što DS nije podržala kandidaturu Dragana Đilasa, predsednik DS je kazao da je „kasno za kajanje“, napomenuvši da je koalicija oko DS „imala finansijski najskromniju kampanju“.

Vesna Rakić Vodinelić, prva na listi „Da oslobodimo Beograd“ i funkcionerka Nove stranke, izjavila je da će koalicija oko DS „razmatrati kako da demokratske ideje približi građanima“ i uputila čestitke svim opozicionim listama koje će imati odbornike u Skupštini grada.

„Nama ne preostaje ništa drugo nego da podnesemo političku odgovornost za izborni rezultat“, rekla je ona.

Boris Tadić, predsednik Socijaldemokratske stranke, istakao je da je ponosan što je u kampanji za beogradske izbore učestvovao na listi „Da oslobodimo Beograd“.

„Ja sam bio demokrata i pre obnavljanja Demokratske stranke i ponosan sam što sam danas deo opozicije jer danas je uz vlast samo onaj ko želi da se na neki način okoristi… I posle ovih izbora pozivam svu građansku, demokratsku, proevropsku opoziciju na ujedinjenje… I iz prethodnih poraza smo izlazili jači, obećavam vam da ćemo ponovo pobediti u budućnosti jer je ovo najgori mogući režim, to znate i vi novinari, uključujući i vas iz prorežimskih medija“, poručio je Tadić.

U štabu demokrata na Terazijama večeras je bilo poprilično tiho, ako se izuzmu razgovori među prisutnim novinarima. Pojedini predstavnici „sedme sile“ glasno su se pitali: „zašto nema muzike“. Uoči zatvaranja biračkih mesta za u taboru demokrata Danasu je nezvanično rečeno da će „prelazak cenzusa biti veliki uspeh“ i da „informacije sa terena pokazuju da je koaliciji oko DS Inicijativa Ne Da(vi)mo Beograd odvukla veliki broj glasača“. Tokom večeri viđeni su Dragoljub Mićunović, Mihajlo Pantić, Vida Ognjenović… S druge strane, Šutanovac i Tadić do obraćanja medijima, oko 21 sat i 40 minuta, nalazili su se „iza zatvorenih vrata“, u Šutanovčevoj kancelariji.

Pohvala medijskom timu demokrata

Uprkos skučenom prostoru za novinare u štabu demokrata, medijski tim te koalicije zaslužuje sve pohvale zbog predusretljivosti i učtivosti koje je večeras iskazao prema predstavnicima medija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari