Šutanovac: Najbolja vojna saradnja sa SAD do 2012. 1Foto: DS

Bivši ministar odbrane i predsednik Demokratske stranke Dragan Šutanovac rekao je na konferenciji o bezbednosti u organizaciji Atlantskog saveta u Crnoj Gori da se Srbija nalazi na repu regiona u ekonomskom i bezbednosnom smislu.

„Videli ste šta je premijer Zaev rekao, gotovo da je završen sporazum sa Makedonijom i Grčkom i očekuju poziv za NATO, a skoro sve ostale zemlje su već u NATO ili ka tamo idu. Tako da okruženi smo NATO zemljama a Srbija je jedina zemlja u regionu koja još uvek nije spremna da prihvati realnost. Ne samo u ekonomskom, već i u bezbednosnom i odbrambenom smislu nalazimo se na repu regiona“, rekao je Šutanovac, prenosi se u saopštenju DS.

Šutanovac je ocenio da je najbolji deo saradnje Amerike i Srbije bila saradnja u vojnom sektoru do 2012. godine. „Danas, kada ministarstvo odbrane vodi Vulin, saradnja između Amerike i Srbije nalazi se u regresiji. To je paradoks, jer baš ove godine slavimo 100 godina od kada je na Kapitol hilu postavljena naša zastava po završetku Prvog svetskog rata. Naši odnosi sa SAD su dugi i saveznički i zato ih treba posmatrati u tom pravcu, a ne u kontekstu današnje situacije“, rekao je Šutanovac.

„Ako pitate većinu u Srbiji, reći će da posle Srbije najviše vole Rusiju, ali ako ih pitate gde žele da im bude zdravstveno osiguranje, gde bi želeli da im se deca obrazuju ili da žive, reći će – negde u Zapadnoj Evropi ili u Americi. Pored toga, ljudi nisu svesni da je iz SAD, EU, Japana, Norveške do 2012. godine stiglo preko šest milijardi evra donacija“, istakao je lider DS.

Govoreći o regionu nekadašnji ministar odbrane podsetio je na prvu posetu Sarajevu i na Republiku Srpsku koja je tada imala za cilj članstvo u NATO. „Kao prvi ministar odbrane Srbije koji je posetio Sarajevo nakon rata, potpisao sam prvi ugovor o vojnoj saradnji između Srbije i Bosne i Hercegovine, zbog čega sam naravno bio napadnut. Međutim, tada sam se sastao i sa Dodikom, koji je kao premijer RS na konferenciji za medije rekao da je Republika Srpska potpuno posvećena evroatlantskim integracijama. Danas je situacija potpuno drugačija“, ukazao je Šutanovac.

Govoreći o predsedniku SAD, Šutanovac se saglasio da Trampa vode instinkti, ali i da veoma vodi računa o biznisu i interesima američke vojne industrije.

„Tramp razmišlja kao ozbiljan biznismen. Kada se žali da druge zemlje NATO ne ulažu dovoljno u bezbednost, on zapravo misli na američku vojnu industriju kojoj će se svi obratiti za kupovinu naoružanja.“ Odgovarajući na pitanju o pomeranju meke moći prema Istoku, Šutanovac je naglasio da nije reč samo o mekoj moći. „Predsednik Crne Gore Đukanović je u svom izlaganju pomenuo različite pretnje i na kraju je rekao o tom pokušaju uključivanja treće strane. Toga je bilo u Crnoj Gori, skoro da smo to imali i u Makedoniji. To nije bila na delu meka moć, već prava, vrlo ozbiljna moć“, ocenio je Šutanovac.

Razlika između mišljenja i vesti

Konferencija 2BS forum u Budvi, organizovana u saradnji sa Ambasadom SAD i NATO, okupila je više od 400 učesnika. „Demokratski procesi trebalo bi da se dalje razvijaju van vlade, a NVO da budu aktivne, dok bi štampa trebalo da ispunjava svoje obaveza, da izveštavaju tačno i profesionalno, da prave razliku između mišljenja i vesti“, izjavio je na skupu američki diplomata Metju Palmer o političkim procesima u Crnoj Gori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari