Vučić ipak ide na Kosovo, prvo će posetiti Gazivode 1Foto: FoNet / Aleksandar Levajković

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je na večerašnjoj konferenciji za novinare da će sutra posetiti Srbe na Kosovu, uprkos najavama Kadrija Veseljija o zabrani ulaska.

On je istakao da srpskom stanovništvu na KiM duguje mnogo, s obzirom na podršku koju je od njih dobio na izborima.

Kako je najavio, posetu Kosovu započeće odlaskom na Gazivode, nakon čega ga čeka gust raspored sve do nedelje u ponoć.

„Gazivode su važan srpski resurs, kako za Srbe, tako i za Albance, i nemamo nameru nikome da uskraćujemo vodu. Smatram da u Gazivode mora da se ulaže i imamo konkretne planove za to“, izjavio je Vučić.

U nedelju u 12 sati je najavljen skup u Kosovskoj Mitrovici na koji je Vučić pozvao sve zainteresovane građane da „čuju i ono što im se možda neće svideti“.

„Pred narod idem sa konkretnim planovima, nije mi namera da huškam Srbe. Neka dođe ko hoće, a što se mene tiče ne mora niko, nikoga nisam primoravao da dođe, kako su neki govorili“, naglasio je Vučić, tvrdeći da je Srbija uradila sve u skladu sa protokolom o posetama.

Upitan o tome šta će se desiti ukoliko se prilikom posete pojavi kosovska policija, odgovorio je da je uveren da se to neće dogoditi i da, naprotiv, očekuje da će sve proći mirno i u najboljem redu, jer ni Albancima nije u interesu da se ponovi scenario sa Markom Đurićem.

„Niko ne može na taj način da ponižava Srbiju i, verujte mi, to se neće desiti“, istakao je Vučić.

Kako je naveo, nikada nije lagao građane Srbije i neće im govoriti da je bilo kakvo rešenje za KiM blizu. „Verujte mi, mi smo između sebe daleko od bilo kakvog dogovora, a neće ga ni biti uz protivljenje velikih svetskih sila“.

„Očekujemo da će poseta proći mirno. Mi sa Albancima želimo da razgovaramo, jer nam je jedino važno da očuvamo mir i stabilnost između dva naroda. Sve drugo bi bilo katastrofalno. Boriću se grčevito, marljivo za naš narod“, istakao je.

On je podsetio i na negativan demografski trend koji trenutno vlada među srpskim stanovništvom na KiM.

„Teško je boriti se za svoje interese kada imate svega pet odsto svog stanovništva, mi ćemo našim ekonomskim rastom pokušati tu sliku da popravimo po svaku cenu. Ne možete birati s kim razgovarate, cilj nam je da konačno pronađemo rešenje“, istakao je Vučić.

Nešto ranije, direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je za RTS iz Kosovske Mitrovice da srpski narod na Kosovu sa nestrpljenjem očekuje posetu predsednika Srbije Aleksandra Vučića

U Kforu su Danasu potvrdili da su spremni da garantuju bezbednost Vučiću i da je bezbednosna situacija mirna i stabilna.

Program posete

Iz kabineta predsednika Republike saopšteno je večeras odmah po završetku konferencije da će boraviti na Kosovu i Metohiji 8. i 9. septembra. U Zubinom Potoku će najpre obići Centar za ekologiju i razvoj sporta i Centra Crvenog krsta AP KiM, da bi od 15.15 obišao brane Gazivode. Predsednik će nakon toga obići gazdinstva porodice Kovačević u selu Ibarsko Postenje, pa Poljoprivrednu školu Priština sa privremenim sedištem u Lešku. Posle 18 časova će se Vučić obratiti na zatvaranju Biznis foruma u sportskoj hali Leposavić, da bi se uveče sastao sa političkim predstavnicima sa KiM u Zvečanu, saopštili su sa Andrićevog venca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari