Svaki petnaesti Kinez član partije, a svaki deveti Srbin član SNS 1Foto: FoNet/ Ognjen Stevanović (arhiav)

Posle predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji se pre dve godine naciji obratio na kineskom, na istom tom jeziku u Skupštini Srbije progovorio je i mladi poslanik SNS-a Luka Kebara.

Šta je hteo naprednjački omladinac time da poruči nije potpuno jasno. Da li je hteo samo da skrene pozornost na sebe, ili možda da povuče paralelu u popularnosti Komunističke partije Kine i Srpske napredne stranke, ne znamo tačno. Sve u svemu uspeo je da izazove ogroman broj komentara na društvenim mrežama.

Mladi Kebara nije jedini koji ima simpatije „prema bratskoj Kini“. Sudeći po broju članova grupe prijateljstva sa Kinom u Skupštini Srbije koja je najmnogobrojnija i broji čak 126 poslanika, simpatizera je mnogo. Ne usuđuju se, međutim, svi da progovore na kineskom jeziku. A i malo ko bi ih razumeo, isto onako kako nisu razumeli ni mladog Kebaru. Razumeli su možda samo njegovu rečenicu: „Naš predsednik Aleksandar Vučić, koji je u Kini poznat kao VU-ĆI-ĆI, što inače znači 577.“

Kebarina ljubav prema Kini nije očigledno slučajna, jer nju deli i kompletna Srpska napredna stranka. Pre dve godine delegacija SNS boravila je na studijskom putovanju u Kini. Šta je bio cilj te posete nije mnogo jasno, ali mediji su kasnije pisali da su funkcioneri SNS išli na obuku „da vide kako to radi Komunistička partije Kine“ i da ih je SNS poslala da „nauče mnogo toga“, a da su ih kineski komunisti dočekali „kao braću i sestre“. Ovu neobičnu informaciju, pomno skrivanu od javnosti koja je olako prešla preko nje, otkrio je predsednik države i partije na sednici Glavnog odbora SNS-a i poručio članovima:

„Hoću da radite u narednom periodu onako kako oni rade. Detalje i tehniku ću vam objasniti na Izvršnom odboru.“

Ostalo je, međutim, nejasno ko je bio na studijskom putovanju, na čiji predlog, koliko je putovanje trajalo i da li je ono usledilo pre ili posle posete visokih funkcionera kineske Komunističke partije Srbiji.

Inače, visoki funkcioneri KPK pre dve godine u Novom Sadu sreli su se sa funkcionerima Srpske napredne stranke, a tom prilikom Marko Đurić, potpredsednik SNS, rekao je da je sa uvaženim gostom Jangom Sijaoduom dogovoreno „intenziviranje razmene naših kadrova, intenziviranje i razmena iskustava, učenje jednih od drugih“.

I predsednik Srbije video je priliku da naprednjaci od kineskih komunista nauče kako da 200 dana razgovaraju sa građanima.

„Mi razmišljamo kako da nateramo naše ljude da više desetina dana, ako već ne mogu 200 dana, razgovaraju sa običnim ljudima ne bi li bolje razumeli njihove zahteve i njihove potrebe“, rekao je Vučić. Koliko naprednjaci primenjuju kinesku tehniku razumevanja problema građana nije baš poznato, ali, možda je poznatija tehnika vladanja, ali i bez odgovora na ta pitanja obuka kadrova SNS-a u Komunističkoj partiji, koja čvrsto drži poluge vlasti i privrede u Kini, zavređuje pažnju.

Ukoliko bismo povukli paralelu između komunističke partije Kine i SNS, došli bismo do podatka da je svaki petnaesti Kinez član partije Si Đinpinga, dok svaki deveti građanin Srbije ima člansku kartu Srpske napredne stranke, koja broji 750.000 članova.

I jedna i druga partija drži sve poluge moći u državi. Niko iz SNS međutim za Danas ne želi da komentariše da li je ideal njihove partije KPK ili su to evropske demokratske partije i EU kojima Srbija deklarativno teži. Naprednjaci, međutim, ne kriju da SNS sa Komunističkom partijom Kine ima bolju saradnju nego sa bilo kojom evropskom narodnom partijom, odnosno sa partijama kojima SNS po „vokaciji“ pripada i koje su joj ideološki mnogo bliže od bilo koje komunističke partije.

Činjenica je da je približavanje Srpske napredne stranke Komunističkoj partiji Kine počelo ubrzo po Vučićevom dolasku na vlast, još 2014. Sredinom marta te godine, naime, u Beogradu su se sastale delegacija dve partije i „razgovarale o produbljivanju međupartijske saradnje“.

„Visoku delegaciju iz Kine, koju je predvodio zamenik ministra međunarodnog departmana Centralnog komiteta KP Kine Džou Li, primio je lider SNS Aleksandar Vučić, zajedno sa delegacijom naprednjaka koju je predvodila internacionalna sekretarka Jadranka Joksimović“, kako su objavili tada mediji.

Vrhunac te saradnje, makar do sada, dogodio se aprila 2019. godine tokom Vučićevog boravka u Pekingu na drugom Forumu „Pojas i put“.

Predsednik Srbije i Srpske napredne stranke odabran je tom prilikom da govori na panelu KP Kine „Povezivanje među ljudima“.

A „o daljem razvoju bilateralnih odnosa“ neplanirano dugo (nekoliko sati, uključujući i ručak) razgovarao je s Vangom Huningom, članom Stalnog odbora Politbiroa CK KP Kine i, kako je sam Vučić rekao, „ideologom moderne Kine“, čijim se idejama i sam oduševio. U svim tim susretima Aleksandar Vučić je kao ključan razlog za saradnju isticao analogiju: kao što je Kina „suočena s velikim političkim pritiscima političkih i privrednih konkurenata sa Zapada“ tako je i „Srbija, koja je na važnom strateškom mestu, opkoljena i pritisnuta sa svih strana“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari