Svečanom sednicom Skupština Kosova obeležava 22. godinu "Epopeje OVK" 1Foto: Beta/Armenija Zajmi Bešević

Svečanom sednicom Skupštine Kosova posvećenoj 22. godišnjici početka borbe Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) u Prištini su danas počele manifestacije posvećene pogibiji prvog komandata OVK Adema Jašarija i članova njegove porodice kao i drugih poginulih tokom rata na Kosovu.

Prethodno je u svim školama na Kosovu prvi čas bio posvećen tom događaju, a skupštine opštine na celom Kosovu održaće svečane sednice.

Premijer Kosova Aljbin Kurti je tokom svečane sednice Skupštine Kosova povodom obeležavanja 22. godišnjice Epopeje OVK, rekao je da istoriju Kosova obeležilo žrtvovanje porodice Jašari.

„U tri dana herojskog otpora, 59 mučenika je palo. Među njima 17 žena i devetoro dece. Rođen na Dan zastave, 28. novembra, herojski je pao 7. marta na Dan učitelja, Ademu Jašariju je bilo suđeno da stvara istoriju“, rekao je Kurti.

On je naveo da nikada nisu odustali i nikada nisu napustili Kosovo, prenosi RTK.

„Jezgro vojske bilo je kod porodice Jašari, a bez njihovog otpora i rata ne bi postojala OVK“, rekao je Kurti.

U petak aktivnosti počinju polaganjem cveća na grobove članove porodice Jašari u selu Prekaze. Najavljeno je da će cveće položiti Tači, Osmani i Kurti a ceremonija će se nastaviti komemorativnom akademijom u Prištini.

Komemoracija se završava 7. marta u 18 sati u Prekazu manifestacijom „Noć vatri“ i kulturno-umetničkim programom u centru Srbice, na trgu Adem Jašari.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari