Tači bi mogao da se obrati Ustavnom sudu zbog odugovlačenja formiranja vlade 1Foto: FoNet/AP

Kabinet predsednika Kosova Hašima Tačija je danas saopštio da on ne isključuje mogućnost da se zbog odugovlačenja određivanja mandatara za sastavljanje nove vlade obrati Ustavnom sudu.

To je obrazloženo time što je odgovornost predsdtavnika da funkcionišu ustavne institucije, te i Vlada.

„On je garant ustavnog i demokratskog funkcionisanja i dužan je da preduzme svaki korak neophodan za ispunjenje te obaveze, ne isključujući zahteve upućene Ustavnom sudu da razjasni ustavne i pravne nejasnoće radi efikasnijeg funkcionisanja institucija“, odgovor je kabineta na pitanje prištinske televizije KTV o tome.

Stručnjaci za ustavno pravo na Kosovu smatraju da postavljanje rokova mandataru za premijera za formiranje vlade, ali i rešavanje problema putem Ustavnog suda nisu zakonska nadležnost predsednika.

Tači je 10. januara od pobednika prošlogodišnjih izbora, lidera pokreta Samoopredeljenja (PS) Aljbina Kurtija zatražio da što pre dostavi predlog za mandatara za sastav nove Vlade.

U pismu Tači je citirao i jednu od tačaka odluke Ustavnog suda iz 2014. godine, u kojoj se kaže da se, ukoliko pobednička stranka ne dostavi ime mandatara, to može smatrati odbijanjem mandata.

„Uzmite u obzir i Tačku 87 presude Ustavnog suda koji napominje da ‘nije isključeno da će dotična stranka ili koalicija odbiti da preuzme funkciju’ „, poručio je Tači Kurtiju.

„U svakom slučaju, o prihvatanju ili odbijanju kandidata za premijera, molim vas da me obavestite što je pre moguće, kako bih mogao da preduzmem korake utvrđene Ustavom i odredim kandidata ili kandidatkinju za premijera koji će formirati Vladu Republike Kosovo“, piše u pismu predsednika.

Kurti je danas poručio Tačiju „da ne iznosi političke ocene i ne preti“ u vezi s određivanjem mandatara za sastavljanje vlade.

Odgovarajući na pismo Tačija od 10. januara, Kurti je to ocenio kao pretnje i uplitanje u proces formiranja institucija.

Pozvao je Tačija da ne izlazi van ustavnih ovlašćenja i da sačeka dogovor Samoopredeljenja i Demokratskog saveza Kosova (DSK).

Ustav Kosova ne priznaje diskreciono pravo niti aktivnu ulogu predsednika Kosova u određivanju mandatara za sastav vlade i predviđa da se predsednik „ponaša neutralno“ u tom procesu, poručio je Kurti.

Obavestio je Tačija da su u toku razgovori sa DSK, da su blizu dogovora i da će ga obavestiti o mandataru kada se postigne dogovor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari