Tači daje mandat, Kurti se žali? 1Hašim Tači Foto: EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ

U Prištini i Vašingtonu za ovu nedelju najavljene su intenzivne akcije čiji je cilj formiranje nove kosovske vlade, koja će ukloniti reciprocitet kako bi otvorila put sporazumu sa Srbijom, piše prištinska Koha.

Kako se navodi, dva različita izvora su za Kohu rekla da predsednik Hašim Tači ima nameru da u utorak odluči da dodeli mandat DSK za formiranje vlade. S druge strane, ako predsednik dodeli mandat DSK, Pokret Samoopredeljenje će slučaj poslati Ustavnom sudu, po svemu sudeći – istog dana, prenosi portal Kosovo onlajn. Ljudi bliski premijeru Aljbinu Kurtiju upozoravaju na otpor akcijama oko mandata i eventualnom sporazumu sa Srbijom.

Takođe, poznavaoci prilika kažu da nastavak dijaloga nije moguć bez održavanja izbora na Kosovu i u SAD. Podseća se da je od svrgavanja Kurtijeve vlade u parlamentu Tači izrazio nameru da formira novu vladu, izbegavajući nove izbore. Na to ukazuju i četiri pisma koja je poslao Kurtiju tražeći da imenuje novog mandatara. Tači izostanak odgovora tumači kao odbacivanje mandata.

Kao odgovor na poslednje pismo, Kurti je tražio od predsednika pojašnjenja o „korišćenju dvostrukog standarda koji Tači i političke stranke pokušavaju da nametnu na neustavan način“. U nedelju je Tači najavio da će preduzeti poslednje ustavne korake za formiranje vlade.

„Sledeće nedelje ću preduzeti poslednje ustavne korake kako bih omogućio formiranje nove vlade sa potpunim legitimitetom, sposobne da se bori protiv epidemije i da služi narodu. Takse i reciprocitet moraju pasti da bi ojačali podršku SAD i EU Kosovu”, napisao je Tači na Tviteru.

Njegov stav podelio je i specijalni izaslanik predsednika Trampa za dijalog između Kosova i Srbije Ričard Grenel, koji smatra da će uklanjanje reciptociteta podstaći dijalog.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari