Tači: Kosovo će imati vojsku 1Foto: EPA / VALDRIN_XHEMAJ

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je danas u Budvi da će Kosovo formirati svoju vojsku i da Srbija neće imati pravo veta na tu odluku, a iskazao je i očekivanje da će biti uspostavljena puna normalizacija odnosa sa Srbijom, prenela je Anadolija.

 

taciOčekujem novi dogovor Kosova i Srbije o potpunoj normalizaciji odnosa. To će nam omogućiti da uspostavimo evropske odnose koji će potvrditi evropsku perspektivu celog regiona, rekao je Tači, koji je u Budvi prisustvovao međunarodnoj konferenciji koja se bavi pitanjima globalne i transatlantske bezbednosti.

Tači je istakao da je na Samitu u Sofiji Evropska unija veoma jasno poručila da je normalizacija odnosa između Kosova i Srbije važna za region.

Govoreći o formiranju vojske, Tači je poručio da će Kosovo uspostaviti domaću vojsku, uz punu koordinaciju sa NATO i međunarodnim partnerima.

To će biti profesionalna vojska po NATO standardima i, što je još važnije, multietnička vojska. Čak i danas je multietnička, jer deset odsto pripadnika dolazi iz manjina, a pet procenata su kosovski Srbi. Napravićemo vojsku uz koordinaciju sa partnerima, ali Srbija neće imati pravo veta, kazao je Tači.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari