Tači: Kosovo i Srbija teže da sklope mirovni sporazum 1Foto: Hašim Tači/Facebook

Kosovo i Srbija nastoje da postignu konačni mirovni sporazum, ali još ništa nije dogovoreno, navodi se u saopštenju iz kabineta predsednika Kosova Hašima Tačija, posle njegovog susreta sa premijerkom Srbije Anom Brnabić u Minsku.

Postizanje sporazuma između Srbije i Kosova je teško, ali čak i u ovim okolnostima Tači vidi “svetlo na kraju tunela“, zato što su obe zemlje, kako kaže, svesne da ne mogu da nastave na isti način kao do sada, prenosi KoSSev.

Status kvo je neodrživ, sadašnji zamrznuti konflikt štetan je za obe zemlje u svim oblastima života, rekao je Tači i dodao da je “dijalog dobio podršku, ali i kritike, kako u samim državama, tako i u inostranstvu“.

„Glavni cilj dijaloga je postizanje mirovnog sporazuma, uz uzajamno priznavanje i članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama“, rekao je Tači.

Tači smatra da je sada pravi trenutak za postizanja sporazuma.

„To mora biti konačni mirovni sporazum, koji podrazumeva potpunu normalizaciju odnosa i pomirenje dve države i dva naroda. Sporazum koji je međunarodno pravno obavezujući i sveobuhvatan, što znači uzajamno priznavanje. Bez priznanja, ovaj ili bilo koji drugi sporazum neće imati značenje. Sporazum mora biti konačan, a ne privremen“ izjavio je Tači.

On je naglasio da neće biti granica duž etničkih linija, niti razmene stanovništva između zemalja.

Svoje izlaganje završio je rečima da rukovodstvo Kosova i Srbije želi mirovni sporazum, EU takođe, i da im je potrebna podrška svih ukoliko žele da se taj proces uspešno da okonča. KoSSev navodi da je kabinet Tačija bio izdašniji prema medijima i kada su u pitanju fotografije, a na jednoj od njih je prikazano kako obeduje sa srpskom premijerkom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari