Foto: EPA-EFFE-GEORGI LICOVSKI

Kako prenosi RTK 2, on je dodao da Evropska unija ne može da prihvati zemlje sa otvorenim pitanjima, što je prema njegovim rečima, podsticaj za nastavak pregovora o normalizaciji odnosa sa Srbijom.

„Kosovo je jedinstveno što se tiče dijaloga. Svima je poznato da bez dijaloga i bez pregovora sa Srbijom ne možemo da postignemo mirovni sporazum. Danas se EU modernizuje, ali i otvara nam vrata. Ali EU ne prihvata zemlje sa otvorenim pitanjima“, rekao je Tači. On je dodao da će pregovori sa Srbijom intezivirati u budućnosti, ali i da će to imati visoku cenu.

„Mi smo već počeli da razgovaramo, u budućnosti pregovori će biti intenzivirani, sporazum može da se odloži, ali to će imati ogromnu cenu“, rekao je on.

Tači je takođe pomenuo i demarkaciju granice sa Kosovom.

„Moramo biti realni, treba završiti proces demarkacije granice između Kosova i Srbije, što je oko 430 kilometara. Sporazum će biti u evropskom duhu i koordiniran u potpunosti sa SAD i Evropskom unijom. U tom smislu će biti složen proces, u kome će biti debata i neprihvatanja“, dodao je Tači.

Predsednik je govorio i o rezoluciji koju su predložili predstavnici Preševske doline, o ujedinjenju sa Kosovom, da snažno podržava takvu rezoluciju, i dodao da će Skupština Kosova donositi odluke na osnovu uverenja političkih partija.

„Ja lično snažno podržavam. U parlamentu postoje partije, i na njima je da se deklarišu. Ja ću poštovati odluku Skupštine Kosova. U slučaju postizanja pravno obavezujućeg sporazuma, proces će proći kroz referendum, a zatim u parlament. Odlučiće građani Kosova i neće moći da se spreči od strane bilo koje grupe ili pojedinca“, zaključio je Tači.