Tači: Kosovo jedinstveno u pogledu dijaloga sa Srbijom 1Foto: EPA-EFFE-GEORGI LICOVSKI

Kosovo je jedinstveno u pogledu dijaloga sa Srbijom, poručio je danas predsednik Kosova hašim Tači na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom Makedonije Zoranom Zaevim.

Kako prenosi RTK 2, on je dodao da Evropska unija ne može da prihvati zemlje sa otvorenim pitanjima, što je prema njegovim rečima, podsticaj za nastavak pregovora o normalizaciji odnosa sa Srbijom.

„Kosovo je jedinstveno što se tiče dijaloga. Svima je poznato da bez dijaloga i bez pregovora sa Srbijom ne možemo da postignemo mirovni sporazum. Danas se EU modernizuje, ali i otvara nam vrata. Ali EU ne prihvata zemlje sa otvorenim pitanjima“, rekao je Tači. On je dodao da će pregovori sa Srbijom intezivirati u budućnosti, ali i da će to imati visoku cenu.

„Mi smo već počeli da razgovaramo, u budućnosti pregovori će biti intenzivirani, sporazum može da se odloži, ali to će imati ogromnu cenu“, rekao je on.

Tači je takođe pomenuo i demarkaciju granice sa Kosovom.

„Moramo biti realni, treba završiti proces demarkacije granice između Kosova i Srbije, što je oko 430 kilometara. Sporazum će biti u evropskom duhu i koordiniran u potpunosti sa SAD i Evropskom unijom. U tom smislu će biti složen proces, u kome će biti debata i neprihvatanja“, dodao je Tači.

Predsednik je govorio i o rezoluciji koju su predložili predstavnici Preševske doline, o ujedinjenju sa Kosovom, da snažno podržava takvu rezoluciju, i dodao da će Skupština Kosova donositi odluke na osnovu uverenja političkih partija.

„Ja lično snažno podržavam. U parlamentu postoje partije, i na njima je da se deklarišu. Ja ću poštovati odluku Skupštine Kosova. U slučaju postizanja pravno obavezujućeg sporazuma, proces će proći kroz referendum, a zatim u parlament. Odlučiće građani Kosova i neće moći da se spreči od strane bilo koje grupe ili pojedinca“, zaključio je Tači.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari