Tači: Odlukom Interpola izgubili i Kosovo i Srbija 1Foto: EPA-EFE/CYRIL ZINGARO

Gubitnici su Kosovo i Srbija, pobednik je samo organizovani kriminal, rekao je predsednik Kosova Hašim Tači nakon što Kosovo nije uspelo da postane član Interpola. Tači je naglasio da Kosovo želi da bude deo borbe protiv kriminala, ali da mu je to pravo uskraćeno, prenosi RTK2.

„Glasanje je bilo tajno, ali mogućnost da su države koje su priznale Kosovo glasale protiv njegovog članstva je loša vest, sa druge strane države koje ne priznaju nezavisnot Kosova glasale su za članstvo“, smatra Tači.

U okviru dijaloga Beograda i Prištine, koji se održava u Briselu, Tači vidi mogućnost sporazuma za rešavanje problema i pitanje članstva Kosova u međunarodnim organizacijama.

„Moramo biti u potpunoj saglasnosti sa SAD i EU da jednom za svagda zaključimo sporazum sa Srbijom“, rekao je on.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da je ponosan na borbu Srbije, koja je uspela da se izbori protiv najmoćnijih sila sveta i pokazala koliko je vredno čuvati svoju slobodu, integritet i nezavisnost, ali je poručio da se ne sme biti euforičan zbog toga što je sprečeno članstvo Kosova u Interpolu.

Povodom zahteva Prištine za članstvo u međunarodnoj policijskoj organizaciji, Dragiša Mijačić, koordinator Radne grupe Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji i direktor Instituta za teritorijalni ekonomski napredak, ranije je izjavio za Danas da članstvo Kosova u Interpolu ne može da škodi Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari