Vučić: Ne smemo biti euforični 1Foto:Screenshot

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je ponosan na borbu Srbije, koja je uspela da se izbori protiv najmoćnijih sila sveta i pokazala koliko je vredno čuvati svoju slobodu, integritet i nezavisnost, ali je poručio da se ne sme biti euforičan zbog toga što je sprečeno članstvo Kosova u Interpolu.

Srbija je osnažila svoju pozciju, ali ne smemo biti euforični, naglasio je Vučić na vanrednoj konferenciji za novinare. Ovo je uspeh jedne male zemlje, prkosne i ponosne, ali koja ne sme budućnost da zasniva na prkosu i inatu, već racionalnom pristupu i koja mora da želi komromis i razume kakvi su odnosi u svetu, niti da ponižava i nipodaštava prištinsku stranu ili one koji su iz petnih žila podržavalje prištinsku stranu, rekao je Vučić i najavio da će Srbija raditi i sa zemljama koje su glasale za prijem Kosova u Interpol.

U prvom krugu glasanja većina zemalja nije glasala za članstvo Kosova – 76 je bilo protiv, 56 za, 22 uzdržani, nisu ni bili blizu dve trećine, napomenuo je Vučić. On je pozvao vlasti u Prištini da ukinu taksu na robu iz Srbije i naglasio kako ne želi da Priština neuspeh u Interpolu shvati kao debakl i veliki poraz, već kao otrežnjenje. Želim da dožive kao malo otrežnjenje i da razumeju da svet nije unipolaran, da razumeju da je rešenje u razgovoru i dogovoru sa Beogradom, a ne u tome što ce neko Srbiji da nameće rešenje, rekao je Vučić.

To nije realno, ozbiljno i odgovorno i bilo bi dobro kada bi albanski političari takvu poruku poslali i svom narodu, da ne treba da mrze Srbiju i Srbe, rekao je Vučić i istakao da Srbiji ne pada napamet da zaustavi bilo koji od 5.000 kamiona koji dolaze sa Kosova, niti da zaustavlja 30.000 kamiona koji voze robu na Kosovo. Pokazalo se da Srbija nije zemlja koju je lako uniziti, pobediti i pregaziti i verujem da ćemo sa zemljama, koje su glasale za Kosovo, imati još bolje odnose, ali prijateljstvo i podršku onih zemalja koje su nam pomogle na ovakav način nikada nećemo zaboraviti, rekao je Vučić. Samo jedna zemlja, za koju smo računali da će biti uzdržana, glasala je za prijem Kosova u Interpolu, a to je bio Paragvaj, rekao je Vučić i zahvalio ministrima Ivici Dačiću, Nebojši Stefanoviću, Aleksanru Vulinu na trudu, i kampanji, kao i premijerki Ani Brnabić.

Rezultati se postižu ne samo hvalisanjem, već ozbiljnim radom, energijom, odgovornim pristupom, rekao je Vučić. Sve što ne bi bio kompromis u budućnosti, sve što bi bilo seirenje i pravljenje problema bio bi kontraudarac i značilo bi probleme za nas i naš narod, ukazao je Vučić. Razumem ponekad jed i gnev ministra spoljnih poslova Ivice Dačića, s obzirom nma to iz kojih svih zemalja su stizali nalozi da Srbija mora da bude pobeđena, rekao je Vučić.

Austrija je iskreno prijateljska zemlja i razumem šta je Ivica govorio srpskim glasačima i mislim da je Sebastijan Kurc iskren prijatelj naše zemlje, ali Ivica je bio oštar prema Sebastojanu i tokom njegove poslednje posete Beogradu, napomenuo je Vučić. Želim da verujem, naglasio je Vučić, da će ovo biti jasan poziv svima u Evropi i svetu da razumeju da se stvari ne rešavaju jednostranim pritiscima, već da pokušamo da stvari rešavamo dogovorom i razgvorom, rekao je Vučić.

Odbijanja članstva Kosova u Interpolu velika je pobeda Srbije i srpskog naroda i pokazatelj da se bez dogovora sa Srbijom ne može ništa uraditi, ocenio je danas ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, napominjući da on „ne mora biti suzdržan u izjavama“.

Što se mene tiče – oni su doživeli debakl. To je pokazatelj da se na silu ne može i da se ništa ne može uraditi bez dogovora sa Srbijom, rekao je Dačić na zajedničkoj konferenciji sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem povodom glasanja na kojem Kosovo nije dobilo dovoljan broj glasova za članstvo u Interpolu.

Pokušali su na silu u UNESKO, pokušali da usvoje Rezoluciju u Savetu bezbednosti protiv srpskog naroda, sada na silu u Interpol, protivno međunarodnim pravilima, smatrajući da je dovljno da velike sile napišu zahteve, a da ostale zemlje će trkom i bez pogovora prihvatiti, rekao je Dačić. Lepo sam im rekao da se ne prijavljuju, hteo sam da ih zaštitim od te sramote, naglasio je Dačić.

Povodom zahteva Prištine za članstvo u međunarodnoj policijskoj organizaciji, Dragiša Mijačić, koordinator Radne grupe Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji i direktor Instituta za teritorijalni ekonomski napredak, ranije je izjavio za Danas da članstvo Kosova u Interpolu ne može da škodi Srbiji.

Pokušali su na silu u UNESKO, pokušali da usvoje Rezoluciju u Savetu bezbednosti protiv srpskog naroda, sada na silu u Interpol, protivno međunarodnim pravilima, smatrajući da je dovljno da velike sile napišu zahteve, a da ostale zemlje će trkom i bez pogovora prihvatiti, rekao je Dačić.

Lepo sam im rekao da se ne prijavljuju, hteo sam da ih zaštitim od te sramote, naglasio je srpski šef diplomatije. Interpol ima 192 zemlje članice, a u prvom krugu glasalo je 154 – za 76, protiv 56, uzdržane su bile 22 zemlje, a potrebne su dve trećine od onih koji su glasali. Prištini je falilo 36 glasova, rekao je Dačić i upitao: „Jesmo li mi lagali“.

U drugom krugu, ministar unutrašnjih poslova Stefanović se bunio i tražio povredu procedure, zašto se ide u drugi krug i pravi pauza. Šta će pauza? Osim da pokušaju da nešto srede, prokomentarisao je Dačić. A, nije im ni (austrijski kancelar Sebastijan) Kurc pomogao. Oni su slavili, slavili su Kurc i Tači, e pa tako su i prošli. Preko koga su hteli u Interpol, tako su i prošli, rekao je Dačić. Što se tiče drugog kruga, glasalo je 136 zemalja, nastavio je Dačić, navodeći šta je rekao austrijskom kancelaru. Kurcu sam rekao, bio je predsednik tu: Ti si bre, promišljen čoveka, koja budala je na strani gubitnika? Želim da kažem svima onima koji su se predstavljali kao naši prijatelji, možda će Vučić da zaboravi, ali ja neću, poručio je Dačić.

I (vicekancelar Hajnc Kristijan) Štrahe ima isto da objasni Srbima: zašto si podržao da Kosovo uđe u Interpol? Jesi li Srbi glasali za njega ili Albanci? Doći će neki sledeći izbori, pa želim i Štrahea da pozdravim, dodao je Dačić. Ovo je ubedljiva pobeda, može predsednik da se ljuti na mene, rekao je Dačić, ali sinoć sam ga zvao, ima spisak koji sam sinoć napravio – 56 „za“.

I koliko je bilo – 56. Mi smo ozbiljna zemlja i radimo sa zemljama koje neće podleći pritiscima, dodao je on. Pošto je predsednik rekao da smo mala zemlja, ko to kaže, ko to laže Srbija je mala. Pokazalo se na ovome da to ipak nije tako kako neko misli. Ne mogu da se ne radujem, jer znam protiv koga smo se borili, protiv najmoćnijih zemalja na svetu, lobiranja, davanja para, ucena, rekao je Dačić. Nisu sve zemlje glasale zbog Srbije, znaju one da su sledeće na redu, rekao je Dačić i poručio da se radi o pobedi međunarodnog prava. Treba da rešimo naš problem, pa da dalje idemo ako je u pitanju neki status, zaključio je Dačić i predočio da je delegacija Kosova na glasanje za Interpol došla u uniformama. Dačić je ponovio svoju raniju ocenu da je Kosovo „već deo“ Interpola „jer su svi na poternicama Interpola“. Nemoj da se sekiraju, Interpol je njihov, zaključio je Dačić.

Dačić je ocenio da odbijanje prijema Kosova u Interpol pokazuje promenjen položaj Beograda na međunarodnoj sceni do kojeg je došlo jačanjem saradnje Srbije sa prijatelsakim zemljama.

On je, posle razgovora sa šefom diplomatije Lesota Lesegom Makgotijem zahvalio toj zemlji na glasanju protiv prijema Kosova i Interpol, posebno svom kolegi i današnjem sagovorniku. „Ovaj čovek je pomogao Srbiji, što treba da pamtimo i uzvratimo na ti način“, rekao je Dačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari