Mijačić: Članstvo Kosovo u Interpolu ne može da škodi Srbiji 1Foto: Medija centar

Prijem Kosova u Interpol sasvim sigurno ne može toliko da škodi Srbiji koliko može da doprinese vladavini prava i opštijoj sigurnosti u regionu, tako da ne razumem zbog čega se vodi i ta bitka, kada je reč o Kosovu.

Pogotovo što se navodno ide ka normalizaciji odnosa sa Kosovom, vode se razgovori u tom smislu, a onda se biju bitke koje baš nemaju velikog smisla, ocenjuje za Danas Dragiša Mijačić, koordinator Radne grupe Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji i direktor Instituta za teritorijalni ekonomski napredak.

Sagovornik Danasa komentarisao je činjenicu da je juče na početku generalne skupštine Interpola, uprkos protivljenju Srbije, doneta odluka o tome da se danas (utorak) raspravlja o učlanjenju Kosova u tu organizaciju. Tom prilikom, srpski ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović istakao je da bi prijem Kosova predstavljao politizaciju ove organizacije, što je, kako je naveo, štetno ne samo za međunarodno pravo, već i za sve buduće policijske operacije. Stefanović koji predvodi delegaciju Srbije u Dubaiju, kaže da je sam početak sednice obeležilo neprincipijelno ponašanje Generalnog sekretarijata, jer je i pored protivljenja većeg broja država ta tačka ostala na dnevnom redu.

Sagovornik Danasa Dragiša Mijačić, međutim, kaže da Srbija ne može da bije sve bitke za poziciju u odnosu na Kosovo i da bi trebalo da se fokusira na eventualno važnije nego što je iscrpljivanje oko članstva u Interpol.

– Srbija bi trebalo da bira bitke koje može da dobije. Jer, šta će biti ako Kosovo bude primljeno u Interpol? A težimo normalizaciji odnosa… Prijem Kosova u Interpol ne bi trebalo da se gleda negativno, osim ako ne razumemo taj pogled upućen u dnevno političke svrhe, jer su pregovori i jačanje pozicija u toku, pa se sve tumači u smislu odmeravanja snaga – zaključuje Dragiša Mijačić.

S druge strane, novinar Milivoje Mihajlović u intervjuu Fonetu ocenjuje da je za Prištinu zahtev za prijem u Interpol u funkciji dokazivanja da je Kosovo nezavisna država i ukazuje ne moguće posledice takve odluke.

„Oni već imaju sisteme kako će dezavuisati rad Interpola na Kosovu. Ti sistemi se svode na sledeće: biće spiskovi Srba koji su učestvovali u jedinicama koje kosovske vlasti traže, Interpol će početi da ih traži, onda će biti hapšeni pa će ići na suđenja i to će skrenuti pažnju sa glavnog problema na kim a to je kriminal“, rekao je Mihajlović.

Prvi zahtev za članstvo u Interpolu, Kosovo je podnelo 2010, a potom i pet godina kasnije, ali one nisu dospele u fazu razmatranja. Prošle godine odustalo je od zahteva zbog nedovoljne podrške. Da bi Kosovo bilo primljeno u Interpol potrebna je dvotrećinska većina od zemalja koje su se na glasanju izjasnile za ili protiv.

U utorak nakon dva kruga glasanja na Generalnoj skupštini Interpola na zasedanju u Dubaiju, Kosovo nije primljeno u članstvo u ovoj međunarodnoj policijskoj organizaciji. Protiv prijema Kosova u Interpol glasala je 51 država, 68 je bilo za, a uzdržano 16.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da je ponosan na borbu Srbije, koja je uspela da se izbori protiv najmoćnijih sila sveta i pokazala koliko je vredno čuvati svoju slobodu, integritet i nezavisnost, ali je poručio da se ne sme biti euforičan zbog toga što je sprečeno članstvo Kosova u Interpolu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari