Glasalo se u Interpolu, Kosovo nije primljeno 1Foto: Twitter

Nakon dva kruga glasanja na Generalnoj skupštini Interpola na zasedanju u Dubaiju, Kosovo nije primljeno u članstvo u ovoj međunarodnoj policijskoj organizaciji, preneo je RTS. Protiv prijema Kosova u Interpol glasala je 51 država, 68 je bilo za, a uzdržano 16.

Rasprava je počela oko 9 sati. U korist Srbije su se za reč javile Španija, Maroko, Kipar, Kina, Belorusija, Rusija. Podršku pružile i Namibija i Rumunija, preneo je RTS.

Priština nije uspela u prvom krugu glasanja da izbori članstvo u Interpolu. „Za“ glasalo 76, protiv 56, dok je 22 uzdržanih, objavio je na Tviteru kosovski novinar Arber Selmani, a nakon njega i prištinski portal Zeri.

Prve su podršku Srbiji pružile Namibija, Rumunija, Venecuela i Surinam.

Prisutnima se obratio ministar Nebojša Stefanović koji je oštro reagovao zbog kršenja Rezolucije 1244, međunarodnog prava, i procedura Interpola, kao i politizacije ove policijske organizacije. Počela je rasprava na kojoj se zemlje-delegati javljaju za reč i obrazlažu svoju odluku. U korist Srbije su se za reč javile Španija, Maroko, Kipar, Kina, Belorusija, Rusija.

Glasanje će biti obavljeno u dva kruga, a za prijem u članstvo je neophodna dvotrećinska podrška zemalja članica.

Kosovo je do sada tri puta podnosilo zahtev za prijem u Interpol – 2010, 2015. i 2017. godine, a Interpol je prošle godine na zasedanju u Kini usvojio Rezoluciju po kojoj zemlje koje traže prijem moraju biti članice UN ili imati status posmatrača.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da je ponosan na borbu Srbije, koja je uspela da se izbori protiv najmoćnijih sila sveta i pokazala koliko je vredno čuvati svoju slobodu, integritet i nezavisnost, ali je poručio da se ne sme biti euforičan zbog toga što je sprečeno članstvo Kosova u Interpolu.

Povodom zahteva Prištine za članstvo u međunarodnoj policijskoj organizaciji, Dragiša Mijačić, koordinator Radne grupe Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji i direktor Instituta za teritorijalni ekonomski napredak, ranije je izjavio za Danas da članstvo Kosova u Interpolu ne može da škodi Srbiji.

Gubitnici su Kosovo i Srbija, pobednik je samo organizovani kriminal, rekao je predsednik Kosova Hašim Tači nakon što Kosovo nije uspelo da postane član Interpol, dok je šef parlamentarne grupe Demokratske stranke Kosova (LDK) Avdulah Hoti izjavio je da je to razočarenje za Kosovo, ali i neuspeh za bezbednost na Balkanu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari